Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit biztosan nem tudtál a szegfűszegről

6 dolog, amit biztosan nem tudtál a szegfűszegről

betegségegészségfájdalomgyógyulásszegfűszeg
0

Írta:

Leginkább csak télen tűnik fel a háztartásokban a szegfűszeg, pedig az emberi szervezetre gyakorolt gyógyhatásai miatt kiérdemelte az egész éves figyelmet. Erős aromájának köszönhetően a konyhaművészet kedvelt fűszere, de gazdag tápanyagokban és gyógyászati értékei is kiemelkedőek.

 

1.  Immunerősítő, rákmegelőző
A szegfűszeg és a belőle kivont olaj vértisztító hatása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, így a szervezet ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben és könnyebben legyőzi a betegségeket. A kutatók szerint a szegfűszeg fogyasztása hozzájárul a bőr- és a tüdőrák megelőzéséhez. Egyik hatóanyaga az eugenol csökkenti az emberi szervezetre gyakorolt azon káros környezeti hatásokat, amelyek az emésztőrendszer rákos megbetegedéseihez vezethetnek.

2. Érzéstelenítő és fájdalomcsillapító
Az említett eugenol olaj erős érzéstelenítő hatással rendelkezik, ennek köszönhetően a szegfűszeg csillapítja a fogfájást és különféle fogászati problémák kezelésére is alkalmas. Ha a szegfűszeg illóolajával átitatott vattacsomót helyezel a fájós fogra, akkor a fájdalom pillanatok alatt megszűnik. Az olaj antibakteriális tulajdonságai okán gyakori összetevője a fogkrémeknek, szájöblítőknek, torokspraynek is.

szegfuszeg2.jpg ()

3. Gyulladáscsökkentő hatású

A szegfűszeg nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek gyulladáscsökkentő hatása szintén jelentős. Az aromaterapeuták a szegfűszeg illóolajával kezelik a reumát és az ízületi gyulladást. A szegfűszegolaj erős aromáját belélegezve olyan légzőszervi megbetegedések tünetei enyhíthetőek, mint a megfázás, a köhögés, az asztma, vagy az arcüreggyulladás.

4. Jól hat a gyomorra
Hányinger esetén eszedbe jutott-e már a szegfűszeg rágcsálása? Valószínűleg nem. Pedig hatékonyan gyógyítja az emésztőrendszeri megbetegedéseket. Puffadás, renyhe bélmozgás, emésztési zavarok esetén is sikerrel alkalmazható. Enyhíti a hasmenés, a gyomor- és bélgörcs, valamint a hányinger tüneteit is.

5. Antibakteriális hatású
Hogy megértsd az indiaiak ötletét, mely szerint szájszag ellen tökéletes, nem árt tudni, hogy a kellemetlen lehelletért legtöbbször a fogakon és nyelven megtelepedő baktériumok a felelősek, de előfordulhat, hogy valamilyen gyomorpanasz okozza a bajt. Akárhogy is, a szegfűszeg gyors megoldást nyújt a problémádra. Vegyél a szádba két szemet, óvatosan rágcsáld el, forgasd meg. Antibakteriális hatása miatt csökkenti a kórokozók számát, ugyanakkor kellemes aromájával felfrissíti a leheletet – Indiában már több mint 2000 évvel ezelőtt is alkalmazták a kellemetlen szájszag ellen.

6. Fájdalomcsillapító és potencianövelő
A szegfűszegolaj keveréke tejjel és sóval eredményesen alkalmazható a fejfájás kezelésére, de szemfertőzések gyógyításában is jeleskedik. A szegfűszeg– és szézámolaj felmelegített keveréke pedig gyógyítja a fájdalmas fülgyulladást. Kínában és Perzsiában potencianövelő afrodiziákumnak tartották a szegfűszeget.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X