A lassan beköszönő nyár egyik kedvenc gyümölcse a gyönyörű bordó, érett meggy. A savanykás gyümölcs nem minden országban ilyen népszerű, mint idehaza, pedig, ha tudnák a többiek azt a sok pozitív tulajdonságát, amit a lédús gyümölcshús tartogat, éjjel-nappal ezt ennék. Mi – szerencsére – megtehetjük, de hátha van, amit még te sem tudtál a meggyről.
Őshazája valahol Ázsiában található, a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt is termesztették, de ismerték az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is.
1. Gazdag vitaminokban
Hemzseg a fontosabbnál fontosabb vitaminokban (A-, B1-, B2- C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A nagy mennyiségű B-vitaminok serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását is.
2. Vértisztító hatású
A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését, és jól hat a belek mozgására. Elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztőrendszer mozgásának felgyorsulására. A kellemetlen székrekedést is képes megszüntetni.
3. Hat a gyulladásra és izomlázra
A meggyben található flavonoidok közül számos vegyület rendelkezik gyulladásgátló hatással. Ezek a vegyületek gátolják az úgynevezett ciklooxigenáz enzimet, mely felelős a gyulladások kialakulásáért. Egy-egy komolyabb edzés után, ha izomláz kínoz, igyál meg egy nagy pohár meggylevelet, lehet, hogy teljesen nem szünteti meg a fájdalmat, de enyhítést mindenképp hoz.
4. Megoldás alacsony vérnyomásra
Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. A meggyben viszont van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt, és ott is maradjon.
5. A bordó szín ereje
Hogy az egyik leghatékonyabb antioxidáns forrásunk, arról a mély bordó színe árulkodik. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, a gyümölcsöt sem támadja meg, és ezáltal hozzád is, csak a természetes források jutnak el.
6. A meggylé a legjobb
Nem csak eheted, hanem ihatod is. Napi három-négy pohár meggylé a legkitűnőbb ital, ami nem csak gyógyítja, de távol is tartja a betegségeket.
Fotó: Profimedia – Red Dot