Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 laktató finomság, ami egészségügyi nyavalyákra is kiváló

8 laktató finomság, ami egészségügyi nyavalyákra is kiváló

betegségdiétaegészség
0

Írta:

Gyógyítsd magad ezekkel a finomságokkal!

1. Tengeri betegség, émelygés – Kúráld gyömbérrel!

A nyár abszolút utazási szezonnak számít, ami nemcsak feledhetetlen élmények begyűjtését jelenti, hanem sokak számára nyűgös utazást is, az émelygés és a hányinger rémisztő lehetőségével. Erre megvan azonban a természetes, könnyen beszerezhető gyógyír, a gyömbér! Német kutatók felfedezték, hogy valószínűleg a benne található esszenciális illóolajok miatt a gyömbér közvetlenül hat az emésztőrendszerre, csillapítva az émelygést. Nem kell tablettával tömnöd magad: tölts meleg vizet egy kis termoszba, vágj bele pár szelet friss gyömbért, amit aztán szép lassan elkortyolhatsz az utazás alatt. És volt gond, nincs gond!

2. Hólyaghurut? Megoldás: a fekete áfonya

A meleg elől sokan a természetes vagy mesterséges vizekbe menekülnek hűsölni. Ennek aztán meg is lehet a böjtje, hiszen könnyedén összeszedhetsz egy kis hólyaghurutot. Erre a legjobb természetben fellelhető gyógyír az áfonya. Lehet vörös, vagy a könnyebben beszerezhető fekete, mindkettő kiváló. Ráadásul naponta egy nagy pohár fekete áfonyalé elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy elkerüld a bajt. Mi több, hatásos antioxidánsokat is tartalmaz, amivel az immunrendszeredet erősítheted.

3. Fejfájásra – Curry

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy a nagy meleget viszonylagos nagy hideg követi, ám ezt sokunknak a fejfájás jelzi a legmegbízhatóbban. Ha azonban naponta fogyasztasz curry-t, ez a probléma könnyedén megszűnhet. A természetes gyógyszernek beillő curry összetevői, a kömény, a kurkuma és a paprika szalicilsavat tartalmaznak, akárcsak az aszpirin. A curry felhasználásának tárháza kimeríthetetlen: szórd a salátádra, add hozzá a mártáshoz vagy keverd joghurtba, amivel aztán bekenheted a csirkemellet és kisütheted. Meglátod milyen egészséges és finom!

gyogy2.jpg ()

4. Ekcémád van? – Zabot rá!

Ha ekcémás vagy, ismerős a probléma: a bőröd külső zsírrétege károsodik. Ennek a gondnak a megoldására tökéletes lehet a zab, ami egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz, így segít pótolni az elvesztett zsírréteget, amellett, hogy hidratálja és védi a bőrt. A zabban ugyanakkor sok a B-vitamin és az ásványi anyag is, mint a cink, a réz és a vas – márpedig mindezek elengedhetetlen kellékei az egészséges bőrnek.

Ám a zab nem csak akkor hat jótékonyan, ha belsőleg fogyasztod! Tedd a megdarált szemeket egy harisnyába vagy muszlin-zsákocskába, ezt használd szivacsként fürdésnél. Az így képződött tejszerű emulzió elősegíti a bőr hidratálását.

5. Menstruációs görcsök – Egyél zöldfőzeléket!

Ha PMS-ben szenvedsz, tudod, milyen fájdalmakkal kell megküzdened, melyek oka a magas ösztrogénszint. Ezt azonban étrendbeli változtatásokkal csökkentheted. Válassz magnéziumban gazdag ételeket. Fogyasztásuk ugyanis csökkenti a fájdalmat, mivel a magnézium felel az izmok egészséges működéséért. Egyél sok zöldfőzeléket és ráadásnak naponta egy marék diót vagy más magvakat. Fontos, hogy ne csak a menstruáció idején fogyaszd ezeket, hanem folyamatosan, mert így egyensúlyban marad a szervezet magnéziumszintje. És persze a legjobb, ha ezzel egyidejűleg csökkented a szénhidrátbevitelt is amellett, hogy sok omega-3-ban gazdag halat fogyasztasz.

6. Puffadás, bélbántalmak – Megoldás: az articsóka

Sokszor okoz gondot a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása. Ilyenkor segíthet a helyreállításban a probiotikumokat tartalmazó növényünk, az articsóka. Ám az articsóka mellett (mely az inulin nevű hatóanyag legjobb forrása), kiváló megoldást jelenthet a problémánkra a hagyma és a zellerszár is, melyek szintén bőségesen tartalmaznak inulint. Épp ezért, ha puffadással küszködsz, jól teszed, ha zellert rágcsálsz!

7. Fogfájásra – Fokhagyma

Köztudott, hogy a fokhagymaolaj nem gyógyít, de mivel nyugtató hatású, így csillapítja a fájdalmat. Ezért fogfájás esetén, addig is, míg eljutsz a fogorvoshoz, ahelyett, hogy bekapnál valamilyen tablettát, dörzsöld be az ínyed (bioboltokban kapható) fokhagyma-olajjal. 

8. Afta, szájpenész – Küzdd le hússal és zöldségekkel!

Keserítette már meg a mindennapjaidat egy kis szájpenész? Sebaj, megvan rá a megfelelő népi gyógymód. Mivel a szájpenész kialakulásáért felelős gombás fertőzést a vashiány elősegíti, így a feladat az, hogy sok vasat juttass a szervezetedbe, segítve ezzel a fertőzés ellen küzdő fehérvérsejtek munkáját. Sajnos már kisfokú vashiány is okozhat aftát vagy szájpenészt, ezért minél több vastartalmú ételt kell enned, hogy a szervezeted elő tudja állítani a gombát elpusztító vegyi anyagokat. A vas legjobb forrása a vörös hús és a máj, valamint a zöldségek közül Popey kedvence, a spenót. Kiegészítőnek igyál hozzá narancslevet, ami gazdag C-vitaminban, így elősegíti a vas felszívódását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X