Főoldal > EGÉSZSÉG > A siker legfontosabb vitaminja: C-vitamin

A siker legfontosabb vitaminja: C-vitamin

betegségC-vitaminegészségvitamin
0

Írta:

Akár csökkenteni szeretnéd a testsúlyodat, akár az izomtömegedet szeretnéd növelni, akár az egészségedet szeretnéd megőrizni, mindenképp szükséged lesz testmozgásra.

Az aktív életmód pedig nagyobb C-vitamin szükségletet jelent – erről pedig Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája mesél. 

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vagy l-aszkorbát egy esszenciális vitamin. Az egyik legbiztonságosabb és legfontosabb, napi szinten fogyasztandó vitamin. Az első, amihez az emberek megfázás esetén nyúlnak. Vízoldékony vitamin, amelyre szükség van a normális növekedés és fejlődés miatt is. A feleslegesen bevitt mennyiség 24 órán belül távozik a szervezetből.

nemethsandor_szakerto.jpg ()

Antioxidáns, amely felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel

A káros szabad gyökök a szervezetre rendkívül romboló hatással vannak. Ezek akkor keletkeznek, amikor a szervezet az ételt energiává alakítja. Az antioxidánsok viszont képesek csökkenteni a mérgező kémiai anyagok káros hatásait is, mint például a dohányzás hatásai.

A növekedéshez és a kötőszövetek regenerálódásához is nélkülözhetetlen a C-vitamin.
A kollagén-képzésben is részt vesz, amely szükséges a bőr, a szalagok, és még a vérerek felépítéséhez is, sőt, erősíti az artériák falát is. A sebgyógyulásban is fontos a szerepe, de a csontok, ízületek, fogak megtartásához is elengedhetetlen.

C-vitaminra mindenkinek szüksége van, keményen edző sportolóknak, fizikai munkát végzőknek  akár nagyobb dózisban is. Nem csak az immunrendszer erősítéséhez, de az intenzív edzés utáni regenerációhoz is elengedhetetlen. Segíti a fehérje anyagcserét.
Férfiak esetén a C-vitamin magasan tartja a tesztoszteron-szintet és alacsonyan a katabolikus hatású kortizol-szintet. Így napi szinten nagyszerű teljesítményt tudsz nyújtani. Nők esetén pedig a menstruációs ciklus során egyensúlyozza az ösztrogén-szintet.

cvitamin2.jpg ()

Mennyi szükséges belőle?

Aki sportol annak legalább 1 g a napi szükséglet, de az ideális 2-3 g lenne. Szentgyörgyi Albert is úgy gondolta, hogy az aszkorbinsavnak ugyanúgy kellene a szekrényben állnia, mint a lisztnek és a cukornak, mivel alapvető szükséglete az emberi szervezetnek. Megfázás, betegség, gyengeség idején akár tovább is emelhető az adag. Próbáld minél több adagra elosztva, nagyjából 2-3 óránként fogyasztani a C-vitamint, hogy állandó ellátásban részesüljön a szervezeted!

Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X