Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legjobb természetes antidepresszáns

Az 5 legjobb természetes antidepresszáns

antidepresszánsdepressziógyógyszerhangulathatóanyag
0

Írta:

Kicsit lehangoltnak érzed magad? Az alábbi 5 természetes antidepresszánssal gyógyszerek nélkül javíthatsz közérzeteden.

1. Ginkgo biloba

Ha természetes megoldást keresel az enyhe depressziód kezelésére, a ginkgo biloba mindenképpen megér egy próbát. A gyógynövény agyturbózó hatásáról is ismerős lehet, nem véletlenül, hiszen serkenti a vérkeringést, növeli az energiaszintet és a memóriát is javítja. A kutatások még nem minden esetben igazolták a növény és a hangulat közötti összefüggést, bizonyos kísérletek egyértelmű bizonyítékokat találtak. Más kutatások a szexuális vágy fokozását vélték felfedezni a hatások között. Napi 2-3 alkalommal fogyassz el 40-80 mg ginkgo biloba-kivonatot az optimális eredmény érdekében.

2. 5-hidroi-triptofán (5-HTP)

Ez a molekula képes serkenteni az agy szerotonin termelését, vagyis a jókedvért felelős hormon szintjét növeli. A kutatások során jelentős javulást észleletek a pácienseknél. Napi 3×50 mg elegendő depresszió ellen.

3. B-vitamin

A folsav és a B12-vitamin segíti az agy szerotonin, vagyis a jókedvért felelős hormon termelését. A legtöbbet az idősek és a vegetáriánusok profitálhatnak a B-vitaminok szedéséből, hiszen az idősek szervezete már kevésbé képes az ételből felszívni ezeket a vitaminokat. A depresszió leküzdése ellen szedj napi 800 mikrogramm folsavat és 400 mikrogramm B-12-vitamint.

4. S-adenozil-L-metionin

Az agy ugyanazon részét serkenti, melyet az antidepresszánsok is. A hatékonysága körülbelül azonos a vényköteles gyógyszerekével, de a hatása akár sokkal hamarabb (1-2 héten belül) is érzékelhető. A gyógynövény előnyére írható az is, hogy a mellékhatások kockázata elenyésző a vényköteles orvosságokkal szemben. Heti kétszer elég szedni belőle 200 mg-ot, de az adag emelhető 400- és 600 mg-ra, ha a várt eredmény elmarad 2-3 hét eltelte után.

5. Cink

A szervezetben az alacsony cink szint az immunitás folyamatát indíthatja be, mely hatással van a kedélyállapotra is. Egy vizsgálat során a betegek, akik cinket is szedtek az antidepresszánsuk mellé, jelentősebb javulásról számoltak be 2 hét után, mint a cinket nem szedők. Napi 25 mg cink elegendő enyhe depresszió kezelésére.
Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X