Főoldal > EGÉSZSÉG > Turbózd fel magad C-vitaminnal!

Turbózd fel magad C-vitaminnal!

C-vitaminegészségimmunrendszervitamin
0

Írta:

Az emberi szervezet nem képes a C-vitamin (aszkorbinsav) előállítására, így táplálékkal kell azt bejuttatni a szervezetünkbe.

Amennyiben ez nem valósul meg, úgy hiánytünetek jelentkeznek, melyek közé tartozik a vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása.

A C-vitamin 85 %-a szívódik fel

Ez a vitamin többek között elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat nagyon sok állatfaj szintetizálja, az ember viszont erre nem képes. A környezeti hatások, a stressz, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek (például némely fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások viszont növelik a C-vitamin szükséges adagjának mértékét.

A C-vitamin az antioxidáns védelemi rendszer legfőbb bástyája a szervezetben

Ennek köszönhető, hogy véd a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésektől. Hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye. Növeli az ellenálló képességet, így a szervezet könnyebben veszi fel eredményesen a harcokat a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

C-vitamin a rugalmas, egészséges bőr érdekében

A C-vitaminnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, így például nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, mivel hiányában a bőr töredezetté és szárazzá válik. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (minimum napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.

cviti2.jpg ()

C-vitamin az egészséges érrendszerért

Az egészséges szervezet alapja az egészséges érrendszer, mivel ennek segítségével jut el a tápanyag és az oxigén a test minden egyes sejtjébe. Az egészséges erek azok, melyek elég erősek, ugyanakkor rugalmasak, átjárhatóak, sima belső érfallal rendelkeznek, melyeken nincs lerakódás, sem más hordalék. Ebben kulcsszerepet játszik a C-vitamin, mert hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez, melyek az erek rugalmasságához és erősségéhez szükségesek, és egyúttal tisztítja a belső érfalat is.

A C-vitamin felszívódását elősegítő tényezők

Bioflavonoidok, kalcium és magnézium jelenléte.

A C-vitamin felszívódását gátló tényezők

Alkohol, dohányzás, fogamzásgátló gyógyszerek, fertőzések és pattanások kezelésére alkalmazott teraciklin, aszpirin és reumás ízületi gyulladás esetén felírt kortikoszteroidok.
Azon tényezők, melyek megsemmisítik a szervezetben a C-vitamin molekulákat, a következők: stressz, dohányzás, alkohol, orvosságok, túlzott fizikai terhelés, klimax, ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot), a terhesség és szoptatás, az 55 évet meghaladó életkor, stb.
Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni, a szervezet alapvető igényén felül.

nemethsandor_szakerto.jpg ()

A C-vitamin hiánytüneti:
•    gyakori megfázás
•    fertőzésekre való hajlam
•    gyengeség
•    ínygyulladás, ínyvérzés
•    orrvérzés,
•    lassú gyógyulás, lassú sebgyógyulás
•    romló visszerek
•    vérzéses állapotok

Németh Sándor, BioTechUSA táplálék-kiegészítő szakértő


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X