Főoldal > EGÉSZSÉG > Egy kicsi mag 5 jótékony hatása

Egy kicsi mag 5 jótékony hatása

egészséggyógyuláskúramagtökmag
0

Írta:

A tökmag természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. Kiváló energiaforrásként, afrodiziákumként, nyugtatóként, hashajtóként és vérszegénység-orvoslóként tartják számon.

A tökmag-kúra alkalmazása hatékonyan kezeli a prosztata-problémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. Magas a fehérje- és a zsírtartalma is, gazdag esszenciális zsírsavakban. Alacsony viszont a szénhidráttartalma és értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium, kálium, E- és C-vitamin, valamint a szelén, cink és réz is. A kúra során érdemes napi háromszor 5-10 szem tökmagot alaposan megrágni. Segít megelőzni a gyulladást és a vizeletpangást. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A hidegen sajtolt, sötét színű tökmagolaj illatos, pikáns fűszere a salátáknak is.

1. Segít a korpa ellen

Naponta ha 20 nyers tökmagot elfogyasztunk ebéd előtt, biztosítjuk a szervezetünk számára a szükséges cink-adagot. Ugyanakkor A-vitaminban is gazdag, így ezáltal a látásunk épségéről is gondoskodhatunk, de a tökmag fogyasztása a haj korpásodását is enyhíti.

2. Férfiaknak ajánlott!

Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztata betegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Ráadásul a tökmag fogyasztása növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt.

3. Csökkenti a koleszterint

A tökmag kiváló magnézium-forrás. A magnézium pedig az az ásvány, amely a szív normális működéséért felelős. Megelőzi a szívinfarktust, és az érrendszert is védelmezi. Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenni, egy hónapon keresztül.

tokmag2.jpg ()

4. Segít az álmatlanságban

A tökmag triptofánban  gazdag, ezáltal megelőzi a stresszt és az álmatlanságot. Ha már tartósan ideges vagy, és éjszaka órákig csak forgolódsz, akkor egy csésze tökmagból készített tea sokkal hatásosabb, mint egy marék gyógyszer. A teát készítsd el egy evőkanál héjas, összezúzott tökmagból és egy csésze vízből. Hagyd, hogy a víz kb. 5 percig forrjon a magokkal, édesítsd mézzel, és fogyaszd el 30 perccel lefekvés előtt.

5. Sebgyógyulás-serkentő

Egyszerre nagyobb adag tökmag vagy tökmagolaj fogyasztása hasmenést okozhat, úgyhogy inkább rendszeresen, kevesebbet ajánlatos alkalmazni belőle. Horzsolt, vágott sebek gyógyulását meggyorsítja, ha tiszta tökmagolajjal kenik be, 1-2 nap múlva nyoma sincs a kisebb sebeknek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X