Elkezdett érni sokunk kedvenc gyümölcse: a szeder. A fekete bogyók nem csak finomak, hanem számos jótékony hatással is bírnak, és egyes források szerint már Hippokratész korában is használták gyógyításra.
Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja a szedret, amit néha a fekete málna elnevezéssel illetnek. Csak európai fajokból több mint százat különítettek el, nálunk a bokros változat terjedt el. A hazai kertekbe körülbelül a XIX. századtól került be, nem csak gyümölcsként, de tüskés védősövényként is kedvelt volt. Nos, azóta már mindenki tudja, hogy sokkal többet ér egy egyszerű „dísznövénytől”.
Vitaminhalmaz
A szederben nagy mennyiségben található vas, kalcium, A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folsav, tiamin, piridoxin, niacin és rost. Kiváló proteinforrás és a benne található antioxidánsok felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Hozzájárul a szív egészségéhez és az általános vitalitáshoz, mondhatjuk azt is, hogy „Jolly Joker” gyümölcsről van szó.
Rákmegelőző hatású
A szederben rezveratrol található, mely egy olyan erős fitovegyület, amely a kutatók szerint megakadályozza a rák kialakulását. Magas az antioxidáns szintje, így visszaszorítja a káros sejtek és a tumorok növekedését. A gyümölcsben lévő csersav is hatásos a rák ellen, így dupla védelmet tud nyújtani. Hasznos, hogy gyulladásgátló hatása is van, ezért csökkenti a vérnyomást, valamint a vérrögök kialakulásának és az agyvérzés kockázatát. Tisztítja a vért, és erősíti az egész szervezetet. Magas C-vitamin és a flavonoid tartalmának köszönhetően természetes immunerősítő is, és megakadályozza az olyan betegségek kialakulását, mint az influenza, köhögés, megfázás, amitől még nyáron is jobb, ha óvod magad.
Öregedésgátló
A szeder, csakúgy, mint más bogyós gyümölcsök, gazdag antioxidánsokban, melynek egy másik fő, és hatékony tulajdonsága, hogy öregedésgátló szerepe van. Nem csak a ráncok ellen hatásos, de kivilágosítja a sötétebb foltokat és más szépséghibákat az arcbőrön, a melanin szintézis folyamatának köszönhetően pedig a bőr tiszta és ragyogó lesz.
Az érett szedret fogyaszd mindig, mert a piros részek miatt még savanyú lehet a gyümölcs, és nem is utóérő. A legjobb frissen, de kiváló tea is készíthető belőle.
Fotó: 123RF