Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 ok, amiért sós ízre vágyhatsz

4 ok, amiért sós ízre vágyhatsz

sóbevitelsópótlás
0

Írta:

Míg egyesek ölni tudnának a csokitortáért, addig mások teljes lelki nyugalommal végignézik, ahogy a másik befal belőle egy (vagy több) szeletet. Ugyanúgy, ahogy vannak édesszájúak, vannak, akik inkább a sós ízeket részesítik előnyben. Na de miért, és mikor vágysz inkább a sósra, mint az édesre?

Az ételek kívánása nem elsősorban az élvezetről szól, hanem az azokban megtalálható ásványi anyagokról. Ha például a sós ízt kívánod, akkor az azért van, mert a sós ételekben megtalálható ásványi anyagok, leginkább a nátrium hiányával küzd a szervezeted. Vannak esetek, amikor még intenzívebben jelentkezik a vágy, azért, mert valamilyen körülmény hatására erőteljesebben kiürült szervezetedből a nátrium.

1. Edzés után

Ha edzés után tapasztalod a sós íz iránti vágyadat, az teljesen normális. Az intenzív izzadás során ugyanis rengeteg ásványi anyag, köztük a nátrium is verejték formájában távozik a szervezetedből. Ezért fontos a vitaminpótlás mellett az ásványi anyagok pótlása is azoknak, akik rendszeresen sportolnak.

2. Szaunázás során

Mivel a szaunázás lényege, hogy kiizzadd a méreganyagokat a szervezetedből, így elkerülhetetlen, hogy olyan létfontosságú anyagok is távoznak, mint például a nátrium. Biztosan te is érezted már, hogy egy intenzív izzadás során mennyire jólesnek a sósabb ízek. Most már tudod azt is, hogy ez miért van.

3. Betegség

Betegségek alatt, után is vészesen megcsappanhatnak vitamin- és ásványi anyag készleteid. Természetes jelenség ez is, és a regeneráció fontos részét kell hogy képezzék a kiürült anyagok pótlása. Nyilván válassz más módszert a sónyalogatás helyett, de amíg nem pótolod szervezetedből a kiürült nátriumot, egészen biztosan érezni fogod a hiányát.

4. Alkoholfogyasztás után

Mivel a sós ételek kívánása általában jelentős dehidratáció után jelentkezik, ezentúl már te sem fogsz meglepődni, hogy a szombati buli után miért is kívánod annyira a húslevest és a sósabb ételeket, ellenben az édesre inkább rá sem nézel.

Mivel pótold?

A nátrium elég sok élelmiszerben megtalálható, hiányállapotról csupán rövid, de hosszú távon egészen biztosan nem beszélhetünk. Ha azt érzed, hogy a sós ízt kívánod, próbáld meg először egészségesebb ételek fogyasztásával pótolni a nátriumot. Egyél sárgarépát és zellert, mert ezekben természetes módon található meg ez az anyag. Fogyassz leveseket, szárított húst (pl. szardellát), és így gyorsan elmúlhat a sós ízek iránti sóvárgásod anélkül, hogy ártanál egészségednek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.