Míg egyesek ölni tudnának a csokitortáért, addig mások teljes lelki nyugalommal végignézik, ahogy a másik befal belőle egy (vagy több) szeletet. Ugyanúgy, ahogy vannak édesszájúak, vannak, akik inkább a sós ízeket részesítik előnyben. Na de miért, és mikor vágysz inkább a sósra, mint az édesre?
Az ételek kívánása nem elsősorban az élvezetről szól, hanem az azokban megtalálható ásványi anyagokról. Ha például a sós ízt kívánod, akkor az azért van, mert a sós ételekben megtalálható ásványi anyagok, leginkább a nátrium hiányával küzd a szervezeted. Vannak esetek, amikor még intenzívebben jelentkezik a vágy, azért, mert valamilyen körülmény hatására erőteljesebben kiürült szervezetedből a nátrium.
1. Edzés után
Ha edzés után tapasztalod a sós íz iránti vágyadat, az teljesen normális. Az intenzív izzadás során ugyanis rengeteg ásványi anyag, köztük a nátrium is verejték formájában távozik a szervezetedből. Ezért fontos a vitaminpótlás mellett az ásványi anyagok pótlása is azoknak, akik rendszeresen sportolnak.
2. Szaunázás során
Mivel a szaunázás lényege, hogy kiizzadd a méreganyagokat a szervezetedből, így elkerülhetetlen, hogy olyan létfontosságú anyagok is távoznak, mint például a nátrium. Biztosan te is érezted már, hogy egy intenzív izzadás során mennyire jólesnek a sósabb ízek. Most már tudod azt is, hogy ez miért van.
3. Betegség
Betegségek alatt, után is vészesen megcsappanhatnak vitamin- és ásványi anyag készleteid. Természetes jelenség ez is, és a regeneráció fontos részét kell hogy képezzék a kiürült anyagok pótlása. Nyilván válassz más módszert a sónyalogatás helyett, de amíg nem pótolod szervezetedből a kiürült nátriumot, egészen biztosan érezni fogod a hiányát.
4. Alkoholfogyasztás után
Mivel a sós ételek kívánása általában jelentős dehidratáció után jelentkezik, ezentúl már te sem fogsz meglepődni, hogy a szombati buli után miért is kívánod annyira a húslevest és a sósabb ételeket, ellenben az édesre inkább rá sem nézel.
Mivel pótold?
A nátrium elég sok élelmiszerben megtalálható, hiányállapotról csupán rövid, de hosszú távon egészen biztosan nem beszélhetünk. Ha azt érzed, hogy a sós ízt kívánod, próbáld meg először egészségesebb ételek fogyasztásával pótolni a nátriumot. Egyél sárgarépát és zellert, mert ezekben természetes módon található meg ez az anyag. Fogyassz leveseket, szárított húst (pl. szardellát), és így gyorsan elmúlhat a sós ízek iránti sóvárgásod anélkül, hogy ártanál egészségednek.
Fotó: Profimedia – Red Dot