Főoldal > EGÉSZSÉG > A szúnyogok a hibásak az elhízásért?

A szúnyogok a hibásak az elhízásért?

egészségelhízásfitneszgyerekmozgásszúnyogszúnyogcsípés
0

Írta:

A Brandeis és a Rutgers Egyetem munkatársai szerint hatékony szúnyogirtással csökkenthető lenne a korán elhízottak aránya, mert a lakosság heti két órával többet mozog ott, ahol csekélyebb a rovarok száma.

 

A szakértők 38 gyereket vontak be a kutatásba a Cliffwood Beach és Union Beach régiókból, hogy 2009 és 2012 között rögzítsék a szabadban töltött idejüket. Ebben az időszakban az érintett területeken megváltozott a szúnyogirtás módja, s a tudósok arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e ez a kinti tevékenységeket.

A kutatást vezető John Worobey a Journal of the American Mosquito Control Association című szakfolyóirat hasábjain elismerte, hogy a kis elemszámú minta miatt limitáltnak tekinthető a vizsgálat, valamint a gyerekek önbevallása is problémákat vethet föl, ám ennek ellenére tisztának látja az összefüggést. Kiderült, hogy ott, ahol hatékonyabbá tették a szúnyogirtást, többet mozogtak a csemeték a szabadban. „Mivel az elhízás kezelése nehézkes, a közegészségügyi intézkedéseknek a megelőzésre kell irányulniuk. Ebbe a szúnyogirtás is beletartozik, mivel a kültéri aktivitás véd a túlsúly ellen” – mondta Worobey.

Az eredmények szerint a helyi lakosság háromnegyede több időt töltene a szabadban, ha nem kellene szúnyogokkal találkoznia. A családok átlagosan több mint 19 000 forintnak megfelelő összeget költenek szúnyogirtásra évente, ami bizonyítja: komolyan veszik a problémát. A leglényegesebb adat, hogy hatékony szúnyogirtás esetén heti két órával többet mozognak kint az emberek.

Forrás: medipress.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X