Főoldal > EGÉSZSÉG > Védjük ki az infarktust fogápolással!

Védjük ki az infarktust fogápolással!

fogápolásfogmosásinfarktusszájhigiénia
0

Írta:

Az összefüggésekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

 

Rossz fogak számos betegség hátterében

Az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a tüdőgyulladásét vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáét, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulása mögött is meghúzódhat a gondozatlan fogazat. Sajnos ezek az összefüggések még nincsenek benne a köztudatban.
A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint az USA-ban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer másik esik át a többedik szívrohamán. Sokan tudják, hogy a szívbetegségeket komolyan kell venni, kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, de arról kevesebben értesülnek, hogy az infarktus elkerülésének egyik fontos követelménye a fogak tisztántartása.

f2.jpg ()

Mi az összefüggés?

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.
Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj. – figyelmeztet Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogorvosa.

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz

– Napi két fogmosás fenntarthatja a kardiovaszkuláris egészséget. A legfrissebb kutatások szerint ebből a szempontból nem elegendő a napi egyszeri sikálás.
– A fogmosás minden estben tartson 3 percig.
– A fogkefét havonta cseréljük, és az sem árt, ha több fogkefét használunk felváltva.
– A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel.
– Először a felső fogsort tisztítsuk meg.
– Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron.
–  Mozgassunk körkörösen a kefét.
– Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.
– A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, speciális keféket – például fogköztisztító kefe-, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X