Főoldal > EGÉSZSÉG > A férfiak és a nők szervezete másképp dolgozza fel a zsírt

A férfiak és a nők szervezete másképp dolgozza fel a zsírt

anyagcserediétaegészségtáplálkozászsír
0

Írta:

A férfiak és a menopauza előtt álló nők szervezete másképpen dolgozza fel a zsírt, emiatt a férfiaknál nagyobb az olyan felesleges zsírlerakódás miatti betegségek kialakulásának kockázata, mint a szívbetegség vagy az elhízás – állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

 

A kutatás keretében arra voltak kíváncsiak, hogy azonos étrend mellett a férfiak és a nők anyagcsere folyamata mennyiben egyezik meg, illetve tér el egymástól. Az egereken végzett kísérlet során mind a hím, mind a nőstény állatokat magas szénhidrát-, zsír- és cukortartalmú étrenddel etették.

A szakemberek megvárták, amíg a két nem tagjai elérték ugyanazt a súlyt, mivel a hímek alapból általában súlyosabbak, mint a nőstények. Ebben az intervallumban a hímeknél már kialakult a 2-es típusú diabétesz, szívük megnagyobbodott, ami további kardiovaszkuláris betegségekkel van összefüggésben. A nőstényeknél ugyanebben a súlytartományban nem fedeztek fel ilyen szövődményeket.

A szövetek mélyebb elemzésekor azt fedezték fel, hogy a hímek agyában megemelkedett a gyulladásos markerek aránya, míg a nőstényeknél nem. Ezt követően a kutatók menopauzás állapotot imitáltak a nőstény egereknél úgy, hogy petefészküket eltávolították és ilyenkor már hasonló elváltozásokat mutatott a szervezetük a zsíros ételek hatására, mint a férfiaké.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X