Főoldal > EGÉSZSÉG > A vitaminokból sosem elég – Vagy mégis?

A vitaminokból sosem elég – Vagy mégis?

betegségegészségvitamin
0

Írta:

Sok helyen olvashattad az utóbbi időben, hogy okosabb, ha tabletták helyett inkább magas vitamintartalmú ételekhez folyamodsz, mert a kapszulák nem alkalmazkodnak az ajánlott normához. Íme 5 vegyület, amelyekből jobb, ha ellenőrzöd a napi mennyiséget.

 

Kalcium

Napi ajánlott mennyiség: 1000 mg
Felső határ: 2500 mg

Kockázat: A túl sok kalcium vesekő kialakulásához, az artériák meszesedéséhez, valamint – ha hiszed, ha nem – a csontjaid gyengüléséhez vezhethet. Mégpedig azért, mert a kalcium-túltengés hátráltatja a csonterősítéshez szükséges egyéb vegyületek – például a rendkívül fontos magnézium – beépülését.

Béta-karotin

Napi ajánlott mennyiség: nem meghatározott
Felső határ: nem meghatározott

Kockázat: Dohányosok és gyakran cigarettafüst szívására kényszerülő passzív dohányosok, vigyázat! Ha a béta-karotin cigarettafüsttel keveredik, akkor a vitamin rákellenes hatása a visszájára fordul, és még inkább megnövekszik a tüdőrák kockázata. Ha teheted, kapszulák helyett inkább természetes formában igyekezz magadhoz venni a béta-karotint, például egyél sok répát és édesburgonyát – lehetőleg olyan helyen, ahol senki nem fújja az arcodba a cigifüstöt. 

Vas

Napi ajánlott mennyiség: 18 mg
Felső határ: 45 mg

Kockázat: Gyerekkorunk óta arra biztatnak, hogy együnk minél több vasat, ám ezt sem jó túlzásba vinni: ha a véredben túl magas a vastartalom (például sok vörös húst, lencsét, spenótot vagy szójababot fogyasztasz), megnövekedhet a szívroham kockázata.

vitamin2.jpg ()

A-vitamin

Napi ajánlott mennyiség: 700 mcg
Felső határ: 3000 mcg

Kockázat: A túlzott A-vitamin bevitel májproblémákhoz, a csontsűrűség csökkenéséhez, és a koraszülés kockázatának növekedéséhez vezethet. A szakértők itt is azt ajánlják, hogy tabletták helyett próbáljunk természetes úton A-vitaminhoz jutni, például tejtermékek, tojás, répa és paprika fogyasztásával.

Cink

Napi ajánlott mennyiség: 8 mg
Felső határ: 40 mg

Kockázat: A cink túladagolása gyomorproblémákat, hányingert, hasmenést és izomgörcsöket eredményezhet. Az a különös, hogy a cinktabletták nagy része egy napra 46 és 50 mg közötti mennyiséget ajánl, ami túl van a felső határon. Ezért előnyösebb, ha a cinket is inkább ételeken keresztül igyekszünk magunkhoz venni, például tojás, marhahús, olajos magvak, zabpehely vagy sajt formájában.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X