Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a leghatásosabb rákellenes “csodaszer”: a teljes értékű táplálkozás

Ez a leghatásosabb rákellenes “csodaszer”: a teljes értékű táplálkozás

betegségegészségnövényrákrákmegelőzéstáplálkozás
0

Írta:

Ha okosan táplálkozol, elkerülheted a rettegett kórt!

Kerüljenek fókuszba a rákellenes, növényi tápanyagok!

A növények kevés zsírt, viszont annál több rostot és rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. E három tulajdonságuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert és hosszú távon óvják szervezetünk egészségét. Nem véletlen, hogy a rákellenes diéták túlnyomórészt növényi alapú táplálkozást írnak elő. Középpontjukban a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és a magvak állnak. A legkevésbé feldolgozott élelmiszerek a legjobbak, amelyek nem tartalmaznak túl sok összetevőt, nincsenek túlfőzve, illetve hámozatlanok, azaz nincsenek megfosztva értékes tápanyagaiktól.

Sajátítsd el a teljes értékű táplálkozás alapjait!

Vizuálisan elképzelve, a tányérodnak vagy tálkádnak legalább a 2/3-a álljon zöldségekből, hüvelyesekből, gyümölcsökből és komplex gabonákból. A húsok, a halak és a tejtermékek ne foglaljanak el több helyet, mint a tányér 1/3-át. Természetesen nem kell vegetáriánussá válnod, egyszerűen csak fókuszálj a teljes értékű táplálékokra. Válassz olyan ételeket, amelyek közel állnak eredeti formájukhoz, és fogyassz minél kevesebb feldolgozott élelmiszert. Olyan egyszerűen kivitelezhető változtatásokra kell itt gondolni, mint hogy egy pohár almalé helyett rágcsálj el egy almát vagy egyél meg egy tál zabkását almával almás muffin helyett.

raknoveny2.jpg ()

Őrizd meg a zöldségek rákellenes hatását!

Minden nap fogyassz nyers zöldséget, mert feldolgozás nélkül tud belőlük a legtöbb vitamin és ásványi anyag hasznosulni. Amennyiben főzve fogyasztod őket, gőzben és kevés víz hozzáadásával készítsd el. Ha túlfőzöd a zöldségeket, nemcsak szétesnek, de jelentősen veszítenek értékes tápanyagtartalmukból is.

Felhasználás előtt mindig mosd le alaposan a zöldségeket kefével, hogyha teljesen nem is tudod eltávolítani, de jelentősen csökkentsd a rajtuk található növényvédő szereket. Amikor csak tudod, részesítsd előnyben a biotermékeket.

Figyelj az ételek feldolgozására és eltarthatóságára!

Bár a szervezetnek szüksége van főtt ételre, a karcinogének, azaz az ételekben található rákkeltő vegyületek főzés vagy feldolgozás során szabadulnak fel. Kerüld a füstölt, tartósított húsokat (mint a szalonna és a kolbász), az égett ételeket és a penészesedésnek induló táplálékokat is.

Ne főzz túl magas hőmérsékleten, az alacsony hőmérsékletű főzés és sütés (240 fok alatt) véd a zsiradékok rákkeltővé válásától. Grillezés helyett párold a kedvenc csirkemelled. Az olajat tartsd száraz, hűvös helyen, mert hő, fény és levegő hatására könnyen avasodik. Kerüld a penészes ételek felhasználását, akár láthatók a nyomai, akár csak a szagukról veszed észre, mert aflatoxint, egy erős rákkeltő anyagot tartalmaznak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X