Főoldal > DIÉTA > 10 rostbarát ételcsere az eredményes fogyásért

10 rostbarát ételcsere az eredményes fogyásért

diétaegészségfogyásfogyókúrarosttáplálkozás
0

Írta:

A sikeres diétához nélkülözhetetlen az elegendő rostfogyasztás, többek között ezen alapszik a Full Plate (tele tányér) diéta is. Napi 40 g rost bevitele javasolt, a felnőttek többsége ezzel szemben napi 10-15 grammnál nem fogyaszt többet.

 

A megfelelő rostbevitel teltségérzetet ad, segítségével kalóriaszámolgatás nélkül fogyhatsz. Legjobb forrásai a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a magvak. A Full Plate diétáskönyv szerzői 10 élelmiszer cseréjét javasolják, hogy kellő mértékben meg tudjuk növelni a rostbevitelünket.

Egyél friss narancsot narancslé-ivás helyett

Egy közepes nagyságú narancsban 3 g rost van, ezzel szemben, a folyamat során, ahogy a gyümölcsből lé készül, elveszti rosttartalmát. Ráadásul a narancslé azért is rossz választás, mert több cukor van benne, mint egy darab narancsban.

Cseréld le a fehér rizst barnára

Egy csésze főtt barna rizs 4 g rostot tartalmaz, míg ugyanekkora adag fehér rizs ennek csak a negyedét, azaz 1 grammot. Otthon készíts barna rizst köretnek, ha pedig sushi rajongó vagy, kérd az étteremben, hogy a tekercsekben található fehér rizst helyettesítsék barnával.

Csak teljes kiőrlésű kenyeret egyél

A fehér lisztből készült kenyeret és pékárut felejtsd el, mivel egyáltalán nem tartalmaz rostot. Egy szendvics, amely két vékony szelet teljes kiőrlésű kenyérből készül, már 4 g rostot tartalmaz magában, feltét nélkül.

Ropogtass mandulát csokigolyók helyett

Talán ez a legnehezebb csere, mert bár egy adagnyi mandulában 4 gramm rost van, a csokoládé finom ízét valóban nem tudja pótolni. Ennek ellenére, ha bűnözni támad kedved, a mandula a legegészségesebb választás.

sweet2.jpg ()

Iktasd be az étrendedbe a batátát a burgonya helyett

Az édesburgonya kicsit több rostot tartalmaz (4 g), mint a sima krumpli (3 g). Ez esetben egyik választás sem túl rossz, egészen addig, míg nem bő olajban sütöd ki.

Válaszd a zabot reggelire tojás helyett

Egy csészényi zabkásában 4 gramm rost van, ezzel szemben a tojás nem tartalmaz rostot. Ez valószínűleg nem túl meglepő, de azt is tudtad, hogy egy adag zabpehelyben több a fehérje, mint egy közepes tojásban?

Igyál egy pohár gyümölcsös smoothie-t tejes turmix helyett

Egy pohár szedres smoothie 4 gramm rostot tartalmaz, míg a kedvenc gyorséttermedben kapható vaníliás shake teljesen rostmentes. Figyelj oda azonban a kalória- és a cukortartalomra is, mivel ez a smoothie-ban is sok lehet, akárcsak a shake-ben!

A tejföl helyett mártogass humuszba

Egy evőkanál humuszban kb. 1 grammnyi rost van, viszont a tejfölben szinte egyáltalán nincs rost. Ne csak arra figyelj, hogy mibe mártogatsz, hanem azt is, hogy mit: chips helyett válaszd a zöldségeket!

Édességnek fánk helyett válassz teljes kiőrlésű muffint

Egy amerikai csokis fánk körülbelül 1 gramm rostot tartalmaz, míg például egy mézes-mazsolás korpás muffin 4 g rostot. Ugyanakkor ne csak a rosttartalmat figyeld, hanem a kalóriát is: egy fánk 220 kcal, míg a muffin 500 kcal-t is rejthet. A legjobb, ha otthon magad sütöd, és nem készen veszed.

Kanalazz almaszószt puding helyett

Egy csésze édesítetlen almaszószban 3 g rost van, amit a puding csak nyomokban tartalmaz. A legjobb, ha nem a bolti almapürét választod, hanem magad készíted el egy teljes, héjas almából, így egy közepes gyümölcsből elkészített nyalánkságban már 4 gramm rost lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X