Az élelmi rostoknak van egy fruktán nevű csoportja, ami képes támogatni a jótékony baktériumokat a bélben. A legismertebb fruktán az inulin, mely természetes módon van jelen több mint 36 000 növényfajban.
Az inulin számos jótékony hatással bír, például javítja az emésztést, segíti a zsírbontást és az ásványi anyagok felszívódását. A jótékony baktériumokra gyakorolt pozitív hatása miatt javítja a bél pH-értékét, de hüvelygyulladás, candida, mellrák élelmiszer-allergia és szív- és érrendszeri panaszok esetén is hatékony.
A gluténmentes diéta egyik buktatója lehet, hogy az inulin 70%-át búzából nyerik az emberek. Ha az étrendből száműzzük a búzát, azoknak a jótékony baktériumoknak is nagy részét száműzzük, amelyeknek elsődleges tápláléka az inulin. A gluténmentes termékeknek sokkal alacsonyabb az inulin szintje. Sokan gyomorproblémák miatt hanyagolják a glutént, de az inulin hiánya akár tovább ronthat a helyzeten. Fontos, hogy odafigyelj a megfelelő inulin bevitelre, ha valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztasz búzaféléket.
Megmutatjuk, mit érdemes gyakran fogyasztanod, mely növényekben található a legtöbb inulin:
- Cikóriagyökér
- Búza
- Cukorrépa
- Póréhagyma
- Spárga
- Articsóka
- Hagyma
- Fokhagyma
- Pitypanggyökér
- Banán
- Főzőbanán
Fotó: 123RF