Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért titkos fegyver az inulin?

Miért titkos fegyver az inulin?

baktériumbélélelmi rostemésztésinulinrost
0

Írta:

Az élelmi rostoknak van egy fruktán nevű csoportja, ami képes támogatni a jótékony baktériumokat a bélben. A legismertebb fruktán az inulin, mely természetes módon van jelen több mint 36 000 növényfajban.

Az inulin számos jótékony hatással bír, például javítja az emésztést, segíti a zsírbontást és az ásványi anyagok felszívódását. A jótékony baktériumokra gyakorolt pozitív hatása miatt javítja a bél pH-értékét, de hüvelygyulladás, candida, mellrák élelmiszer-allergia és szív- és érrendszeri panaszok esetén is hatékony.

A gluténmentes diéta egyik buktatója lehet, hogy az inulin 70%-át búzából nyerik az emberek. Ha az étrendből száműzzük a búzát, azoknak a jótékony baktériumoknak is nagy részét száműzzük, amelyeknek elsődleges tápláléka az inulin. A gluténmentes termékeknek sokkal alacsonyabb az inulin szintje. Sokan gyomorproblémák miatt hanyagolják a glutént, de az inulin hiánya akár tovább ronthat a helyzeten. Fontos, hogy odafigyelj a megfelelő inulin bevitelre, ha valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztasz búzaféléket.

53020869 - homemade jerusalem artichoke chips with dipping sauce

Megmutatjuk, mit érdemes gyakran fogyasztanod, mely növényekben található a legtöbb inulin:

 1. Cikóriagyökér
 2. Búza
 3. Cukorrépa
 4. Póréhagyma
 5. Spárga
 6. Articsóka
 7. Hagyma
 8. Fokhagyma
 9. Pitypanggyökér
 10. Banán
 11. Főzőbanán

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X