Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg szükségünk van D-vitamin kapszulára?

Tényleg szükségünk van D-vitamin kapszulára?

D-vitaminegészséggyógyulástáplálékkiegészítővitaminvitaminpótlás
0

Írta:

A különböző táplálékkiegészítők töretlen sikernek örvendenek az egészséges életmód hívei körében, de a mai napig homály fedi, hogy fogyasztásuk tényleg szükséges-e, és pontosan milyen esetekben.

A dietetikusok egyetértenek abban, hogy a szervezet sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a vitaminokat és az ásványi anyagokat valódi ételekből, mint kapszulákból. Az egyetlen vitamin, aminek ajánlott napi bevitelét nehéz természetes úton fedezni, hacsak nem a trópusokon lakunk, az a D-vitamin, amelyet más néven Napfény vitaminnak is hívnak.

Melyek a D-vitamin főbb előnyei?

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe, hogy segíti a csontok növekedését. Ezenkívül jelentős szerepet játszik a sejtek szaporodásában, a gyulladás csökkentésében és a neuromuszkuláris funkciók működésében. Ám ezzel még koránt sincs vége a számtalan előnyének, hiszen többek között növeli a termékenységet, és csökkenti a mellrák kialakulásának a kockázatát.

Kik hajlamosak a D-vitamin hiányra?

A népesség nagy része érintett, különösen télen, és a napsütésben szűkölködő területeken. A szervezet ugyanis a nap UVB sugaraiból nyeri a D-vitamint. Ráadásul bizonyos embertípusok hajlamosabbak a D-vitamin hiányra. Például, ha sötét a bőröd, a tested jelentősen kevesebb vitamint szintetizál. Az elhízott emberek pedig kétszer-háromszor nagyobb eséllyel szenvednek krónikus D-vitaminhiányban, mivel ez a vitamin zsírban oldódik. A terhes nők szintén a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, hiszen a magzat miatt növekszik az ajánlott napi bevitel mennyisége.

Vitamin D3 supplements (cholecalciferol)., Image: 271632109, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

Honnan tudhatjuk, hogy D-vitamin hiányunk van?

Mielőtt megvennéd a táplálék-kiegészítőt, tudnod kellene, hogy valóban D-vitamin hiányod van, igaz? Tünetei lehetnek a krónikus kimerültség és a gyakori fájdalomérzet.  A D-vitamin hiány megállapításához azonban vérvételre van szükség. Különösen érdemes télen megcsináltatni az erre irányuló tesztet, amikor a legalacsonyabb a szintje. Ha a teszt kimutatja a D-vitamin hiányt, az orvos 1,000-2,000 IU mennyiséget ír fel neked, hiányszinttől függően.

Általánosságban: szükségünk van-e D-vitamin táplálék-kiegészítőre?

A D-vitamin táplálék-kiegészítő napi fogyasztása jelenleg is vitatott kérdés a tudósok között, mivel számtalan tényező függvénye. A napi ajánlott mennyiség jelenleg 600 IU. Azonban, ha imádod a napsütést, gyakran eszel tenger gyümölcseit, és a jellemző tünetek nem jelentkeznek, akkor a táplálék-kiegészítő fogyasztása nem indokolt. A leggyakoribb javaslat heti kétszer 10-30 perc napon töltött idő, amely elegendő a D-vitamin szintetizálásához. D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása is javasolt, mint a lazac, a kardhal, a tej, a joghurt és a csukamájolaj. Már egy evőkanál csukamájolaj 1,360 IU-t tartalmaz.

Fontos, hogy vedd számba a főbb veszélyeztető tényezőket, mint az élőhelyed, az életviteled, a bőrtípusod és a táplálkozásod. Ha bizonytalan vagy, gyermeket vársz, esetleg régóta krónikus fáradtságban szenvedsz, látogasd meg a háziorvosod. A megfelelő mennyiséget tartalmazó táplálék-kiegészítő fogyasztása azok számára szükséges, akik kimutatottan D-vitamin hiányban szenvednek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X