Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 jel, ami Alzheimer-kórra utalhat, figyelj rájuk!

8 jel, ami Alzheimer-kórra utalhat, figyelj rájuk!

alzheimer-kórbetegségegészségfájdalomgyógyulásjelkortünet
0

Írta:

Az öregedés elkerülhetetlen, és sajnos néhány egészségügyi panasszal is jár. Minden alkalommal, amikor elmész meglátogatni a családodat, észreveszed, hogy a szüleid állóképessége és vitalitása csökkent?

Lehet, hogy egy nap már nem lesznek képesek játszani az unokákkal úgy, mint régen. Amikor figyelmen kívül hagyod ezeket a változásokat, mondván, hogy mindez az idős kor velejárója, lehetséges, hogy olyan jelek is elkerülik a figyelmed, melyek orvosi vizsgálatot igényelnének.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb okozója a demenciának. Rontja az érintett személy memóriáját, gondolkodási és érvelési készségét. A legtöbb tünet 65 éves kor fölött jelentkezik, de a genetika fontos szerepet játszik a tünetek súlyosságában.

Jelek és tünetek – erre kell figyelni az Alzheimer-kór esetén:

1. Memória vesztés

A kisebb fokú memóriazavar természetes idősebb korban. Az Alzheimer-kór azonban megzavarja a beteg mindennapi tevékenységeit: elfelejti a nemrég kapott információkat, ugyanazt a kérdést teszi fel újra és újra, fontos dátumok, helyek, események nem jutnak eszébe.

2. Kommunikációs problémák (beszéd és írás)

Ha úgy érzed, a szülőd vagy szeretted mindig elfelejt szavakat, az lehet az Alzheimer-kór előjele. A demenciában szenvedők gyakran elfelejtik, hogy mit mondtak, így megismétlik azt. Mindig légy türelmes, amikor demenciában szenvedővel beszélsz!

3. Gyenge problémamegoldó képesség

Ha édesapád egykoron egy igazi matekzseni volt, most meg a havi számlák összeadása is gondot okoz, akkor felléphet a demencia kockázata nála.

4. Rutinfeladatok elvégzésének nehézségei

A főzés, takarítás, vezetés, minden olyan feladat, mely korábban rutinszerű volt, most mégis nehezen kivitelezhető. Ezek mind az Alzheimer tünetei lehetnek.

alzheimer2.jpg ()

5. Tájékozódási nehézségek

Nem talál haza? Minden ismeretlennek tűnik? Az Alzheimerben szenvedők gyakori problémája, hogy elfelejtik, hogyan jutottak el az adott helyre. Ezen felül előfordul, hogy elfelejtik, mennyi az idő, de akár azt is, milyen évszak van.

6. Személyiség megváltozása

Persze, kinek nincs soha rossz napja? Az Alzheimeres betegeknek azonban indokolatlanul és kiszámíthatatlanul változik meg a hangulata. Gyakran lesznek zavartak, szomorúak és éreznek félelmet.

7. Vizuális zavarok

Az idő múlásával gyakran romlik az ember szeme, de az Alzheimer-kór jele is lehet a látásromlás. Egyes betegeknek nehézséget okoz az olvasás, a távolságok felmérése és a színek, kontrasztok megkülönböztetése.

8. Szociális befordulás

Előfordul, hogy a beteg, aki korábban sok baráttal és társasági élettel rendelkezett, inkább befelé fordul és elszigetelődik a társadalomtól.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X