Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért rágj meg alaposan minden falatot!

Ezért rágj meg alaposan minden falatot!

ebédemésztésételétkezésrágástáplálkozás
0

Írta:

Rágd meg jól az ételt! Ne kapkodj! Ülj le, ha eszel! Gyerekkorunk unott intelmei, amik még ma is a fülünkben csengenek. De vajon felnőtt fejjel megfogadod ezeket a tanácsokat, vagy munka közben, a számítógép előtt sebtében bekapod az ebédedet?

 Legyünk őszinték: napirendünkben nem az evésre fordított idő viszi a prímet. Pedig nagyon fontos lenne. A rágás ugyanis az emésztés első lépcsőfoka. Ha ez felületesen történik, plusz terhelés alá kerülnek az emésztésben részt vevő egyéb szervek, amik kisebb, de hosszú távon nagyobb kellemetlenségekhez, betegségekhez is vezethetnek. Cikkünkből megtudhatod, miért is érdemes megfogadni a jószándékú figyelmeztetéseket. Hidd el, megéri lassítani!

Mert fogyhatsz tőle!

Bizony, így igaz: egy nézet szerint ugyanis nem a bevitt kalóriák mennyisége számít, hanem az, hogy mennyi időt töltünk étkezéssel. 15-20 perc után jelzi a test a jóllakottság érzését, ezért nem mindegy, hogy ennyi idő alatt mennyit falatozunk. Szoktasd hozzá magad, hogy lassan – megrágva és élvezve minden falatot – egyél, és az eredmény tutira nem marad el.

Mert kevesebbet nasizol délután!

Kutatások bebizonyították, hogy azok, akik ebéd közben legalább 30 másodpercig rágtak meg minden falatot, feleannyit nassoltak délután. A tudósok ezt azzal magyarázták, hogy azoknak a résztvevőknek az agya, akik tovább rágcsálták az ételt, emlékezett az étkezés hosszabb folyamatára, így azt a jelet küldte, hogy még nem éhesek. De lehetséges magyarázat az is, hogy az elnyújtott rágási folyamat egyfajta kellemetlen élményként raktározódott, így a vizsgált személyek emiatt nem is vágytak édességek után.

ragas2.jpg ()

Mert egészségesek maradhatnak a fogaid!

Fogainkat is edzésben kell tartani, hogy minél erősebbek maradhassanak. A fognak a rágás olyan, mint az izomzatnak a mozgás: elengedhetetlen. Az izom és a fogíny is elsorvad, ha nincs használva. Manapság sajnos gyakran elfeledkezünk a rágás fontosságáról: mindent puhára főzünk, sütünk. Ropogtass minél több gyümölcsöt, nyers zöldséget, hogy megőrizd fogaid egészségét.

Mert megkíméled a bélrendszeredet!

Mivel a keményítő és a szénhidrát emésztése már a szájban megkezdődik, jelentős többletfeladattól kímélheted meg hasnyálmirigyedet, ha jól megrágod az ételeket. Az emésztőnedvek nem tudják hasznosítani a tápanyagokat, ha kapkodva eszel, ebből pedig haspuffadás, hasfájás, gyomorsav túltengés alakulhat ki. Mivel a vastagbél perisztaltikus mozgását is a rágás váltja ki, nem érdemes pár perc alatt befalni a menüdet, mert hosszú távon akár a bél komolyabb megbetegedéseihez is vezethet.

Extra tippek:

•    Add meg a módját minden étkezésnek!
Szánj rá időt, teríts meg, hangolódj rá. Természetesen nem órákig tartó lakmározásra gondoltunk, de igenis engedd meg magadnak azt, hogy ha eszel, csak arra koncentrálj.

•    Egyél társaságban!
Egyedül hajlamosabb lehetsz a habzsolásra, de ha társaságban eszel, a csevegés nem csak a mókuskerékből zökkent ki, de még az ebédidőt is meghosszabbítja, így kevesebb az esélye annak, hogy pár perc alatt degeszre tömd a hasad.

•    Elő a vitaminokkal!
Rizs vagy krumpli helyett válassz mindig friss zöldségköretet, nasi helyett pedig gyümölcsöt. Így nem csak extra vitaminokat juttatsz a szervezetedbe, de a fogaidat is erősíted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X