Az egyik legjobb C-vitamin forrás a csipkebogyó, de ezt már biztos tudtad. Ám azt gondoltad volna, hogy ez a csodanövény a szívedet is védi?
A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea és lekvár. Az első őszi fagyok idején érik be, de vigyázz: a túlérett bogyó ugyan édes, de C-vitamin- tartalmának nagy része ilyenkor elveszik.
Bővelkedik minden jóban
A csipkebogyóban A-, B1-, B2-, C-, P- és K-vitamin, valamint antociánok, flavonoidok, karotinoidok találhatók. De bővelkedik a magnéziumban, kalciumban, vasban, foszforban, cseranyagban és illóolajokban is. Ezek mellett magas a pektintartalma is, amellyel, cseranyagokat, gyümölcssavakat is juttat a szervezetedbe.
Ereje a C-vitamin túl
A C-vitamin sok mindenben szerepet játszik, ez a bogyó erőssége. Részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ám ezen túl is jó pár hasznos tulajdonságáról tudhatunk: gyenge vizelethajtó, serkenti a mellékvesék és a máj működését, külsőleg sebek, fertőzések kezelésére használható, vérzéscsillapító, emésztésjavító, és csökkenti az ízületi gyulladások tüneteit. Növeli a szervezet ellenálló-képességét, és a lúgosításban is segítségedre lehet.
Szívbarát bogyó
Kutatások már azt is bebizonyították, hogy a csipkebogyó kiváló gyulladásgátló, és védi a szívet is. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint. A szívbetegséget okozó rossz koleszterin (LDL) szintje látványos csökkenést mutat már a csipkebogyó teájának kúraszerű fogyasztása során. A szakemberek megállapították, hogy összességében 17 százalékkal csökkent a szívbetegség kialakulásának esélye az elhízott betegeknél, ha naponta fogyasztják a bogyó valamely változatát.
A csipkebogyótea receptje
A tea készítéséhez a kocsánynál vágd le a termést, vágd félbe, majd távolítsd el a magokat és a szőrös magbelet. Egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztass be. Forralni, forrázni nem szabad, mert a C-vitamin tartalom már 50°C fok körül jelentősen csökkenni kezd. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatsz belőle.
Fotó: 123RF