Főoldal > EGÉSZSÉG > A tél sztárja: a cékla

A tél sztárja: a cékla

céklaegészségtáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A cékla nem csak a vashiány vagy a daganatos betegséges enyhítésére szolgál, hanem hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. A téli időszak kedvelt eledele, mert rendszeres fogyasztása feltölti a szervezeted vitaminraktárát.

Vitaminok és vérképzés

Olyan vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, mint a C-, illetve B-vitaminok, béta-karotin, vas, réz, folsav, magnézium és a kalcium. A rubinvörös növény rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ez a tulajdonsága azonban nem annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani. A cékla csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, és elűzi a fáradtságot, fokozza a szellemi képességeket is.

Egészségügyi hatásai

Rendszeres segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Naponta 250 milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla már egészségesebbé is tesz. Kiváló antioxidáns tulajdonsága van. A májra is jó hatással van, az ott található méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. Csökkenti a csontritkulás kockázatát is, mivel ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészséges fenntartásához.

31499478 - beetroot juice

Tisztító kúrához

A cékla fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, ezért csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Rendszeres fogyasztásával javulni fog a közérzeted, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszaid pedig teljesen megszűnnek. Gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél- és gyomorrák ellen.

Fogyasztási lehetőségek

Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – a levele nagyon finom salátában vagy gyógyteaként is. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek között tartjuk számon. Megihatod a levét is. A frissen készített céklalé alkalmas a különféle fertőző betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, naponta 2-3 decit fogyassz belőle. Lereszelve jól mutat salátában, szendvicsen, de vitaminpürét is készíthetsz belőle: reszelj hozzá almát, körtét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.