Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit eddig nem tudtál a tökmagról

Amit eddig nem tudtál a tökmagról

egészségmagolajos magprosztatatökmagvitamin
0

Írta:

Az olajos magvak fogyasztása egész évben ajánlott, de ha a tökmagot vesszük, és az előttünk álló téli vitaminhiányos időszakot, akkor különösen fontos, hogy a szervezeted találkozzon ezzel a finomsággal.

Orvosság és vitaminbomba

A tökmagok természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van. Az orvosságként is számon tartott növény E- és C-vitaminban gazdag. Rengeteg benne a magnézium és kálium, ugyanakkor antioxidánsokkal is bővelkedik. Zsírtartalma alacsony, és kalóriában is szegény. A tökmagok olajban, lecitinben, enzimekben gazdagok, ezáltal csökkentik a koleszterint.

Védi a szívet

Kiváló magnézium-forrás, a magnézium pedig azaz ásvány, amely a szív megfelelő működéséért felelős. A tökmag rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, és az érrendszert is védelmezi. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, támogatva a vérerek egészségét. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenned, egy hónapon keresztül.

44490866 - pumpkin seeds in blue bowl over wooden background close up

Férfiak segítője

Talán egy zöldségnek, gyümölcsnek sincs ekkora szerepe a férfiak számára, mint a tökmagnak. Ennek oka, hogy kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai vannak, köztük a Delta-7 fitoszterol, ami védi az erősebbik nemet a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Valamint potencianövelő hatása is van, növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt.

Regenerálja a bőrt

Hogy a hölgyek nehogy „megsértődjenek”, nekik eláruljuk, hogy a tökmag a bőr feszesítésében is segíthet. De olyan bőrbetegségek kezelésében is segít, mint a kelés vagy a haj korpásodása. Sőt, A-vitaminban is gazdag, így ezáltal a látást, a szem egészségét is segíti. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga.

Mindenhogy finom

A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Alacsony a szénhidráttartama, magas a fehérje- és a zsírtartalma, és esszenciális zsírsavakban is gazdag. Kiváló élelmi rostnak minősül, és bárhogy fogyasztod, mindenhogy finom. Nyersen, pirítva vagy kevés sóval közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe, salátákba, joghurtba, müzliben, mindenhol megállja a helyét. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is segíteni tud.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X