Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a hasfájás leggyakoribb okai

Ezek a hasfájás leggyakoribb okai

betegségdaganatemésztésfájdalomhashasfájásmensturációrák
0

Írta:

A hasi fájdalomnak számos oka lehet, olyan is, amire végképp nem is gondolnál. Ahhoz, hogy kezelni tudd a problémát, muszáj kideríteni, hogy mi okozza a kellemetlenségeket. Szűnni nem akaró és megmagyarázhatatlan hasfájás esetén pedig fordulj mihamarabb orvoshoz.

Vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás felismerése azért nehéz a tünetek jelentkezésekor, mert szimplán csak egy általános fájdalomérzet jelentkezik hastájékon, de behatárolni ekkor még nem lehet. Később, mikor már a fájdalom mértéke is erősödik, a has már egy bizonyos területén érezhető az akkor már legtöbbször szinte kibírhatatlan tünet. Ne késlekedj, irány az orvos, hiszen a vakbélgyulladás komoly következményekkel járhat, ha nem kezelik idejében.

Menstruációs fájdalom

Bár nem épp kellemesek a menstruációt kísérő görcsök, ilyenkor legalább szinte biztos lehetsz benne, hogy mi okozza a hasi fájdalmat. Sőt, menzesz alatt néhányan a szokottnál jobban felpuffadnak, esetleg hasmenés is többször jelentkezhet, de egy bizonyos mértékig ez normális jelenség. Ne bagatellizáld el azonban a görcsöket, ha már a gyógyszerek sem segítenek, fordulj orvoshoz, aki hatékonyan és gyorsan enyhíteni fogja a fájdalmadat.

39051976 - young woman in the sofa with period pain

Szélgörcsök

Akinek érzékenyebb az emésztőrendszere, az nagy valószínűséggel szélgörcsökkel is többször találkozik. Érdemes kitapasztalnod, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik felpuffasztanak, és inkább kerüld őket. A szélgörcsök hasfájást okoznak, de gyakran kísérőtünet a hasmenés is. Ha nem szeretnél hasonló kellemetlenségeket a mindennapokban, figyelj oda a táplálkozásra, mert legtöbb esetben csak ezen múlik.

Gyógyszerek

Sajnos nincsenek gyógyszerek mellékhatások nélkül. A hasi fájdalom az egyik leggyakoribb mellékhatás, de jelentkezhet akkor is, ha az előírás ellenére éhgyomorra veszed be. Természetesen az erősebb orvosságok, antibiotikumok a veszélyesebbek ebből a szempontból, de gyakran gyógyszer okozta székrekedés következtében is jelentkezhet hasfájás. Mivel az antibiotikumok felborítják a bélflóra működését, érdemes kiegészítő kezelésként bélflóra-helyreállító készítményeket is alkalmaznod hasfájás, illetve hasmenés megelőzésére.

Daganatos megbetegedések

A női nemi szervek megbetegedési is okozhatnak hasi fájdalmakat. A petefészekrák és a méhnyakrák is generálhat hasi fájdalmakat. Ezek általában több kísérőtünettel járnak együtt, de ha a megérzéseid azt súgják, hogy itt valami nem stimmel, kérj időpontot a nőgyógyászodtól, hogy megbizonyosodj arról, minden rendben van-e.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X