Főoldal > EGÉSZSÉG > Fejfájós vagy? Ezek lehetnek az okok!

Fejfájós vagy? Ezek lehetnek az okok!

egészségfájdalomfejfájásgyógyulásstressz
0

Írta:

Bizonyos fűszerek, ételek és a magassarkú cipők ugyanúgy kiválthatnak fejfájást, mint a stressz. Lássuk, miért fájhat a fejed és mik lehetnek a megoldások!

A fejfájás az egyik leggyakoribb civilizációs betegség. Ha már egy lépést sem mersz tenni fájdalomcsillapító nélkül, itt az ideje felderítened a kiváltó okot és orvosolni azt.

Frontok

Ha a szervezeted érzékeny a frontokra, jó eséllyel a fejfájás is gyakori tünet. A hirtelen emelkedő hőmérséklet, vagy a páratartalomban, légnyomásban bekövetkező változások könnyen okozhatnak fejfájást. Ha tudjuk, hogy front közeledik, lehetőleg időben készüljünk fel: igyunk cickafark teát, ami nemcsak a fejfájást enyhítheti, de a fájdalomhoz társuló émelygést is csökkenthet.

Kényelmetlen cipő

Egy nem megfelelő kialakítású cipő épp úgy okozhat fejfájást, mint a stressz, vagy a frontok. Egy kényelmetlen magassarkú, vagy a lábunkra nem jól illeszkedő topán nemcsak a lábfejünket és gerincünket károsíthatja, hanem fejfájást is okozhat. A fejfájást az is kiválthatja, ha a talpunkon nem oszlik el megfelelően a súly, de a megfeszülő váll és hátizmok is okozhatnak fájdalmat. Ha egy kényelmetlen cipőben töltött nap után a láb és derékfájáson kívül a fejed is hasogat, cseréld le a lábbelidet!

Rossz szem

Ha állandóan hunyorognod kell ahhoz, hogy valamit elolvass, akkor mielőbb keress fel egy szemorvost!  A rossz látás, a szem erőltetése is kiválthat fejfájást, amit ez esetben könnyen megszüntethetsz a megfelelő szemüveggel, vagy kontaktlencsével.

Fűszeres ételek

Nem mindegy az sem, hogy mi kerül a tányérodra. Az érlelt sajtok, a tartósítási eljárással kezelt húsok, kolbászok, szalámik, a hagyma, és a sós ételek egyaránt okozhatnak fejfájást. De a citrusfélék, a dió és a csokoládé sem tesz jót bizonyos esetekben. A felsoroltakon kívül a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó félkész ételeket is hanyagold a fejfájásos órák csökkentésének érdekében!

42397666 - pretty brunette with a headache against blue and orange sky

Rossz testtartás

Ha munkád során sokat ülsz, és nem figyelsz a testtartásodra, a nyak és a váll izmai megfeszülhetnek, ami szintén okozhat fejfájást. Szerezz be egy tartásjavító ülőpárnát, és ha a hibás testtartás okozta a fájdalmakat, könnyedén véget vethetsz a gyötrelmeidnek! Eleinte kissé szokatlan lehet a párna, de hosszú távon megéri használnod

Menzesz

A piros betűs napok közeledtét könnyen jelezheti fejfájás. Ilyenkor nemcsak ingerültebbek és érzékenyebbek lehetünk, de fejünk is gyakrabban, erősebben fájhat. Menzesz idején az ösztrogén szintje hirtelen lecsökken, ami kellemetlen fejfájás okozója lehet. Készíts kamillateát, cseppents a párologtatóba levendulás illóolajat, és pihenj!

Stresszes életmód

Kétség kívül a stressz, az állandó idegesség és a kialvatlanság is hozzájárul a  fejfájáshoz. Stresszhelyzetben a megváltozott hormonszint, a nyak- és vállizmok feszülése is növelheti a fejfájást. Egy húzós nap után próbálj ki különböző meditációs technikákat vagy jógázz! Az estét pedig zárd egy lazító fürdővel: készíts magadnak kakukkfüves fürdővizet 2 maroknyi kakukkfűvel és relaxálj!

Étkezési szokások

Ha étkezéseid rendszertelenek, kihagyod az ebédet, a vércukorszint lecsökkenhet és fejfájás jelentkezhet. A túlzott cukorbevitel sem tesz jót a hirtelen megemelkedő, majd zuhanó vércukorszint miatt. A túl sok kávé, vagy az erős teák sem segítenek, ha fejfájós vagy: dehidratálják a szervezetedet, így ha nem iszol elegendő mennyiségű tiszta vizet, és nem pótolod a folyadékot, könnyen fejfájás lehet a vége.

Vezess fejfájásnaplót!

Ha nem egyértelmű, hogy mi okozza a fejfájásodat, vezess fejfájás naplót!  Jegyezd fel, hogy aznap mit ettél és ittál, és azt is, hogy milyen időközönként! Írd fel, hogy milyen volt az időjárás, mi történt aznap, mit viseltél és ért-e stressz, ha igen, hogy kezelted! Lehet, hogy az elején egy kicsit macerásnak fogod tartani, de hidd el, hamar körvonalazódni fog a fejfájás lehetséges oka.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X