Főoldal > EGÉSZSÉG > Így jelzi a köröm a betegségeket

Így jelzi a köröm a betegségeket

betegségegészségelváltozásgyógyulásköröm
0

Írta:

A köröm kinézetével és állapotával az esztétikum mellett még a betegségek miatt is érdemes odafigyelni. A köröm elváltozásai ugyanis nagyon gyakran különböző betegségek jelenlétét jelezhetik. Nézz rá néha a saját körmödre is!

Fehér pöttyök

A körömfelszínen megjelenő fehér kis pöttyök, foltok akár hiánybetegségekre is utalhatnak. Gyerekkorban gyakran előfordul, és elsősorban valamilyen vitaminhiány állhat a háttérben. De kialakulhatnak különböző mechanikai terhelés, sérülés hatására is. Akár súlyos fehérjehiányt, illetve fertőzéseket is jelezhetnek a körmön kialakult fehér csíkocskák.

Sötét elszíneződések

A köröm sötét elszíneződései már sokkal ijesztőbbek és veszélyesebbek is lehetnek. Ezek kialakulhatnak különböző bevérzések miatt, pikkelysömörre, de rosszindulatú bőrdaganatokra is utalhatnak ezek az elváltozások. Ha tehát ilyen tüneteket veszel észre a körmeiden, ne késlekedj sokáig, irány az orvos, hogy minél hamarabb utánajárhass a dolgoknak.

Sárgás körmök

A sárga körmök leggyakrabban az erős dohányosokat érinti. De szintén sárgásak a körmei azoknak, akik állandóan körömlakkot használnak. Az ezekhez köthető elszíneződések természetesen veszélytelenek, de egyes betegségek is jelezhetnek sárga színű körmökkel. Ilyenek a légúti megbetegedések, pikkelysömör vagy a máj különböző megbetegedései.

50760263 - pair of female hands opening nail polish bottle

Szürke elszíneződés

A szürkés színű körmök szinte egész biztosan vitaminhiányra utalnak. Ebben az esetben azt is könnyebb megállapítani, hogy milyen vitamin hiányzik a szervezetből. Ez elsősorban cink és vashiányt jelenthet. Ha megtörtént a megfelelő vitamin és ásványi anyag-pótlás, de javulást mégsem tapasztalsz, irány egy alapos kivizsgálás.

Megvastagodott, hajlott körmök

Erősen megvastagodott, hajlott köröm tünete lehet néhány betegségnek. Súlyos szív- máj- és tüdőbetegek tapasztalhatnak hasonló formájú körmöket mind a kéz, mind a láb ujjain, mint az óraüveg. A felhajlott körömvégződések, az úgynevezett “dobverőujjak” is komoly betegségeket jelezhetnek.

Barázdák

A körmökön lévő barázdák többnyire ártalmatlanok. Előfordulhat persze, hogy körmökben lévő növedékek okozzák, de leggyakrabban vízben ázás miatt alakulnak ki, illetve a kor előrehaladtával is tapasztalhatóak a köröm felszínén lévő barázdák.

Keresztárkok

A köröm felszínén keresztben elhelyezkedő árkoknak több oka is lehet. Hormoningadozáskor, fertőzéskor is tapasztalhatod ezt a tünetet a körmödön, de különböző gyógyszerek mellékhatásaként is (rákellenes gyógyszerek, antibiotikumok) előfordulhat hasonló elváltozás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X