Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb haj- és körömerősítő ételek

Ezek a legjobb haj- és körömerősítő ételek

dióédesburgonyafehérjehajkörömlazaclencsespenóttáplálkozás
0

Írta:

A legjobb módja annak, hogy a hajad és a körmöd szebben nézzen ki, ha egészségessé teszed őket. Egy harmonikus és tápanyagban gazdag étrend sokat segít az állapotukon!

Mint minden más testrész, sejtekből épül fel a köröm és haj is, melyeknek szükségük van tápanyagokra. Érdekesség, hogy bármilyen változást eszközölsz a hajadon, hajápolásodban, a bőrödön sokkal hamarabb jelentkeznek a tünetek. Például ha túl sok stressz ér, a bőröd kipattogzik, kiszárad, de ha a rossz táplálkozással rontod a hajad állapotát, az csak hónapokkal később látszódik meg.

Amikor a köröm és a haj nő, tápanyagot vesz fel, ami segít megerősíteni. Az egyik ilyen alapvető tápanyag a keratin, de szintén fontosak a vitaminok is. Persze az étkezésen túl nagyon sok dolog befolyásolja a haj és a köröm állapotát, például a hormonális egyensúly, a stressz, az alvás hiánya, a csökkent fizikai aktivitás vagy akár a dohányzás.

Ne keseredj el, ha bármi is jellemző rád az alábbiak közül, van még esélyed, hogy javítsd a hajad és a körmöd állapotát!  Ezek az ételek segíthetnek abban, hogy újra szebb és egészségesebb legyen a hajad és a körmöd.

1. Lazac

Tele van egészséges C-vitaminnal és fehérjével, amik elengedhetetlenek a köröm és a haj egészségéhez, de ezen felül omega-3 zsírsavban is gazdag. Ez a zsírsav természetes módon járul hozzá a haj megfelelő növekedéséhez, a szervezet pedig nem képes előállítani. Az omega-3 nemcsak a hajat táplálja, hanem segít, hogy egész nap hidratált maradj. Ha nem igazán kedveled a lazacot, van még pár alternatíva, például a szardínia, hering, tökmag, avokádó, dió.

2. Dió

A már előbb említett omega-3 zsírsavon kívül az aprócska dió tele van biotinnal és E-vitaminnal, azzal a tápanyaggal, ami megvédi a DNS sejteket a károsodástól. A biotin pedig csodákra képes hajhullás esetén, szóval egyél diót!

3. Tejsavó fehérje

A fehérje kreatint termel a haj és a körmök számára, ezért elengedhetetlen. Próbáld ki, hogy reggelire egy adag tejsavó fehérjét fogyasztasz, mert nem csak megerősíti vágyott testrészeidet, de szabályozza az étvágyat is, ezért fogyni vágyóknak „alapdarab”.

Sweet potatoes with orange flesh (rich source of vitamin A), Image: 215455639, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

4. Édesburgonya

Telis tele van béta-karotinnal, de ennél sokkal több: feltölt A-vitaminnal is. Az A-vitaminban gazdag ételek nem csak a látásodat, hanem a körmödet és hajadat is megerősíti.

5. Spenót

Rendben van, a spenót nem lehet mindenki kedvence, de nézd csak meg Popey-t! Ha megismered a spenót jótékony hatását, biztosan hamarosan igazi rajongója leszel. Ott van például az a sok béta-karotin, C-vitamin, ami erősen és egészségesen tartja a hajad, körmöd. Kár lenne kihagyni egy ilyen tápanyag-kánaánt.

6. Lencse

Ahogy mondani szokták: a nagy dolgok kis csomagolásban érkeznek. Ez pontosan igaz a lencsére is. Az apró kis hüvelyes ugyanis tele van létfontosságú tápanyagokkal, például vassal, cinkkel, fehérjével és biotinnal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X