Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit nem tudtál a bébispenótról

5 dolog, amit nem tudtál a bébispenótról

bébispenótétkezésfehérjenövényspenótzöldségzöldségféle
0

Írta:

Remek zöldségféle a bébispenót, edd gyakran!

A bébispenót csak a méretében különbözik „nagytestvérétől”, ám ezáltal nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre többször kerül az ebédlőasztalra. Több tápanyagot és vitamint tartalmaz, mint hinnéd, érdemes hát foglalkozni vele.

1. Kiváló fehérjeforrás

Szinte képtelenség minden vitamint és ásványi anyagot felsorolni, amiben a zöld növény bővelkedik. Tartalmaz K-vitamint, A-vitamint, mangánt, folsavat, magnéziumot, vasat, de C-vitaminban és B6-vitaminban is gazdag. Emellett élelmi rostokat és növényi fehérjéket is tartalmaz: a levél szárazanyag-tartalmának 30 százaléka fehérje. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek.

2. Daganatellenes hatóanyag

Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, melyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. A rendszeresen bébispenótot fogyasztó nők között a mellrák kialakulásának aránya is csökken.

Creamed Spinach, Image: 212482981, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Fogyókúra-barát

Mint az legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját. Jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, lúgosító, antibakteriális hatású. A rostokban gazdag zöldség emésztésserkentő és tisztító hatással is bír. Alacsony kalóriatartalma miatt, ha éppen fogyókúrázol, akkor is bátran csemegézhetsz belőle.

4. Immunrendszer-erősítő

Vitaminjainak köszönhetően az immunrendszert is erősíti is. Gátolja a szervezet elsavasodását. Serkenti az emésztést, emellett magnéziumtartalmának köszönhetően idegnyugtató és vérnyomásszabályzó hatása is van.

5. Könnyen elkészíthető

Fontos tanács, hogy érdemes alaposan megmosni a spenótleveleket, akár 3-4-szer, bő vízben. A friss bébispenót levelek hűtőben akár 4-5 napig is eltarthatók, de műanyag zacskóba, vizesen ne rakd, mert befülled és tönkremegy. A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztod, főzve elveszti a sok jótékony hatását, de egy kíméletes párolással is próbálkozhatsz, ha mindenképp így kívánja az adott étel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X