A Wellness Cafe lerántja a leplet, miért érdemel a kelbimbó minden egyes alkalommal helyet a bevásárlólistádon.
1. Segít a rák megelőzésében
A kelbimbó az egyik legjobb rákellenes étel. A kutatások kimutatták, hogy a kelbimbó különleges kombinációjának köszönhetően olyan rákmegelőző összetevőkkel van felvértezve, mint a sinigrin, amely megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.
2. Csökkenti a koleszterinszintet
Párold a kelbimbót, ahelyett, hogy megfőznéd, és több legyet ütsz egy csapásra: ugyanis így az ízletes zöldség koleszterinszint-csökkentő hatásában is részesülsz. Ha párolt kelbimbót eszel (ami kiváló önmagában és köretként fogyasztva), lebomlik a gyomorsavad, így könnyebben távozik a szervezetedből, ami alacsonyabb koleszterinszintet eredményez.
3. Remek fehérjeforrás
Bár a kelbimbó nem rendelkezik az összes alapvető fehérjével, amit a hús tartalmaz, rendkívül gazdag proteinben és remekül helyettesítheti a zsíros húsokat (nem csak a vegetáriánusok esetében).
4. Alacsony kalóriatartalmú, mégis gyorsan laktat
A kelbimbó alacsony zsír-, kalória-, valamint magas rosttartalommal bír, az egyik legegészségesebb zöldségfajta. Már egy adag rendkívül laktat belőle, azonban egyáltalán nem hizlal (100 gramm kelbimbó csupán 36 kalóriát tartalmaz).
5. Valóságos vitaminbomba
A kelbimbó tele van C-, K- és E-vitaminnal, amelyek többek között erősítik az immunrendszert, megelőzik a csontritkulást és hozzájárulnak az egészséges bőrhöz is. A kis gömböcskék ásványi anyagokban sem szenvednek hiányt: megtalálható bennük a kálium, a vas, a kalcium és magnézium egyaránt.
+ 1 tipp: Kelbimbó 15 perc alatt
A kelbimbót könnyedén elkészítheted: négy adaghoz vegyél fél kiló kelbimbót, hámozd le róla a sérült leveleket, vágd le az aljáról a keményebb részeket és mosd meg alaposan. Tedd fel a vizet főni (kb. fél litert), majd ízlés szerint sózd meg forrás után. A víz éppen fedje el a kelbimbót, 6-8 perc szükséges ahhoz, hogy elkészüljön (a túlfőtt kelbimbó a kénhez hasonló szagúvá válik). A kész kelbimbókat forgasd meg alaposan vajban, ha szükséges még sózd-borsozd és már fogyaszthatod is (hidegen vagy melegen).