Főoldal > EGÉSZSÉG > Így beszél a tested az egészségedről

Így beszél a tested az egészségedről

csípőcsontegészségfogyáshastestvérnyomás
0

Írta:

Figyeld a tested jelzéseit az egészséged érdekében

A legveszélyesebb a has-, csípő és deréktájon lerakódott zsírréteg.

Derék-csípő arány: szív- és érrendszeri megbetegedések, trombózis

Kanadai tudósok szerint az infarktus kockázata a derék-csípő arányból megjósolható. Az úgynevezett centrális, “alma” típusú elhízásnál a zsír leginkább a hasra és a törzsre, míg az úgynevezett perifériás, “körte” típusú elhízásnál a hasra és a combokra koncentrálódik. Előbbi a szív- és érrendszeri, utóbbi mozgásszervi és visszér betegségekre hajlamos. Centrális elhízásnál a derék körfogatát a csípőéhez viszonyítva nőknél 0,85, férfiaknál 0,9 érték a mérvadó.

A széles csípő, vastag derék a trombózis kockázatát növeli – állapította meg dán kutatás. Kutatásukban megállapították, hogy a vastagabb derék a férfiaknál, a szélesebb csípőméret pedig a nőknél növeli jelentősen a trombózis kockázatát.

test2.jpg ()

Deréktáji zsír: asztma, halálozás

Német kutatók szerint a has tájon lerakódott zsír növeli a halálozási kockázatot, még akkor is, ha a BMI (testtömegindex) a normális tartományon belül van. A derékbőség 5 cm-es növekedésével a halálozási kockázat 17 százalékkal nő a férfiak, míg 13 százalékkal a nők esetében. A nőknél 100 cm feletti, a férfiaknál 120 cm feletti derékbőség duplájára emeli a korai halálozás esélyét. A zsírszövet ugyanis citokint, hormonokat és más az anyagcserében aktív összetevőket választ ki, melyek olyan krónikus betegségekhez járulnak hozzá, mint a daganatos-, és a keringési megbetegedések.

A hastáji zsírréteg az asztmás betegségeket is befolyásolja. Egy amerikai kutatás szerint a túlsúlyos nők kétszer nagyobb eséllyel lesznek asztmások, mint a normál súlyú társaik, extrém elhízás esetén az esély háromszoros. A kutatás szerint az olyan alma-típusú nők, akik 88cm-nél nagyobb derékbőséggel rendelkeznek, nagyobb eséllyel lesznek asztmásak.

Vastag nyak: szívinfarktus

Amerikai kutatók szerint a vastagabb nyak, magasabb vércukorszinttel jár együtt, amely a koszorúér betegségek kockázati tényezője.

Csuklóvastagság: inzulinrezisztencia

Amikor a szervezet nem termel elég inzulint, nem tudja megfelelő szinten tartani a vércukorszintet – ez a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezője. Olasz kutatók szerint a csuklótérfogat 12-17 százalékban mutatott összefüggést az inzulinrezisztenciával. A jó hír az, hogy a csukló mérése gyors és fájdalommentes és nem a zsírréteg a lényeges, hanem a csontos rész. Szerintünk ugyanis a magas vércukor és a megnövekedett csonttömeg között van az összefüggés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X