Főoldal > EGÉSZSÉG > Illóolajokkal a megbetegedések ellen

Illóolajokkal a megbetegedések ellen

betegségegészségfahéjillatillóolajlevegőlevendulaolajteafa
0

Írta:

A levegő, a közlekedési eszközök, a közösségi terek sajnos tele vannak kórokozókkal, amelyek ellen igencsak nehéz védekezni. Sajnos még ez a kutyahideg sem gátolja őket a sokasodásban, így nekünk kell tennünk valamit ellenük.

A természet már évezredek óta segíti az emberiséget a különböző betegségek elleni harcban. Jó szolgálatot tesznek a különböző gyógynövények, illetve az azokból készített illóolajak. Ezeket igen sokféleképpen lehet alkalmazni a gyógyászatban és a kozmetológiában egyaránt. Nem mindegy azonban, hogy milyen illóolajat választunk.

A 3 fő szabály

  1. Mindig 100%-os tisztaságú illóolajat vásároljunk.
  2. Kövessük a gyártó leírását az adott illóolaj használatát illetően.
  3. Mindig végezzünk bőrpróbát, mielőtt alkalmazunk egy illóolajat, mivel az arra érzékenyeknél allergiát válthat ki.

Járványos időszakban nagyon fontos, hogy munkahelyünk, otthonunk levegőjét tisztán tartsuk. Legjobb, ha naponta (akár többször is) szellőztetünk. Emellett illóolajakkal is rásegíthetünk egy kicsit, ugyanis vannak olyan növények, amelyek olaja baktérium- és vírusölő hatású, és akár a levegőben terjengő gombaspórákat is képes semlegesíteni.

Lássuk, mely illóolajokat válasszuk:

Citrom
Szinte nélkülözhetetlen ebben az időszakban különböző helyiségek légterének fertőtlenítéséhez. Legfontosabb tulajdonsága, hogy kiváló fertőtlenítő, antimikrobiális és antivirális hatású, finom illata pedig mindig jókedvre derít.

Eukaliptusz

A legjobb választás légúti megbetegedéseknél, láz és torokfájás esetén. Antimikrobiális, antivirális, nyákoldó, köptető hatású. Nagyon jó inhalálószer készíthető belőle, frissítő, légzéskönnyítő tulajdonságú olaj. A légtér fertőtlenítésére is nagyon jó választás. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát.

Citromos eukaliptusz

Hűléses megbetegedések idején nemcsak szobák, munkahelyek légterének fertőtlenítésére alkalmazhatjuk, hanem inhalálásra és fürdővízbe cseppentve is. Kiváló segítség lehet stresszoldásban.

Fahéj
Kiváló fertőtlenítő, ezért ebben az influenzás, meghűléses időben az egyik legjobb választás. Oldja a légúti görcsöket, köhögésre, nehézlégzésre is alkalmazható. Parazita- és vírusellenes, gyulladásgátló. Legyengült állapotok, depresszió esetén hangulatjavítóként sem utolsó.

Teafa

Nagyon sok mindenre használható. Hűsítő, vírusölő hatásáról is ismert illóolaj.
Baktériumok, gombák és vírusok ellen is hatásos, influenzás időszakban, megfázás, köhögés esetén kitűnő választás.

Japánmenta

Kevésbé ismert, ám nagyon jó hatású illóolaj. Segíti a légzést, frissít, üdít, hűsít, serkenti a vérkeringést. Használható párologtatáshoz, aromafürdőként, borogatáshoz, masszázshoz, a légtér frissítésére.

Bármelyik illóolajra esik is a választás, a 3 fő szabályt mindig tartsuk be!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X