Főoldal > EGÉSZSÉG > Nincs hangod? Szólalj meg újra!

Nincs hangod? Szólalj meg újra!

betegséggyógyuláshangmegfázásnémaságtorokfájás
0

Írta:

Már túl vagy a megfázáson és a torokfájáson, beszedted a felírt gyógyszert, de a hangod még mindig nem az igazi, vagy egyáltalán nincs is? Segíts magadon ezekkel a praktikákkal!

 

1. Kíméld magad

„Gégefő- vagy hangszalaggyulladás esetén a legfontosabb terápia a hangszalagok kímélése. A suttogás nem segít, sőt, ront a helyzeten, mert még inkább igénybe veszi ezt a területet, mint a rendes beszéd” – magyarázza Dr. Csiák Gyula, háziorvos és a hagyományos kínai orvoslás szakorvosa.

2. Ne csak a torkodra figyelj

„A kínai orvoslás szerint a húgyhólyag-meridián érintettségéről van szó, mely a lábujjakról indul, a háton fut végig és az orr gyökén végződik, ezért fontos az alsó végtagok melegen tartása forró lábfürdővel és több rétegű, száraz lábbelivel. A tüdő működési körét erősítik még a fehér húsú zöldségek és gyümölcsök, például fokhagyma, vöröshagyma, jégretek, körte, alma.”

3. Vesd be a nagymamák ősi receptjét

Vágj fel egy vöröshagymát nagyobb darabokra, majd öntsd fel mézzel úgy, hogy teljesen ellepje, és hagyd állni a keveréket egy éjszakán át! Reggelre a hagyma levet ereszt, amiből a nap folyamán többször is bevehetsz egy-egy evőkanállal.

60342839 - closeup girl with sore throat touching her neck colored in red. sick young woman having pain in her throat isolated on gray wall background

4. Igyál meleget

A langyos hársfa-, hagymahéj- és kamillatea, a kellemes hőmérsékletű, de nem túl fűszeres levesek jól esnek a rekedt betegeknek. A szénsavas, a forró vagy túl hideg italokat viszont kerülni kell.

5. Rágcsálj szegfűszeget

Unod a szopogatós cukrokat, torokfertőtlenítő bonbonokat és valami diétás, mégis hatékony rágcsálni valót keresel? Próbáld ki a szegfűszeget!

6. A lakásod is segíthet

A fűtött szoba száraz levegője köhögésre ingerel, ami a hangszálakat is irritálja, ezért ajánlott a gyakori szellőztetés, a radiátorokon elhelyezett párologtató vagy alaposan bevizezett törölköző.

+1. Menj sétálni

Ha már napok óta szobafogságra ítéltettél, ideje kicsit kimozdulnod. Nyakadat jól bugyoláld be, az orrodon át vedd a levegőt és a szádon át fújd ki! Hasznos lehet egy kis jegyzetfüzet és egy toll, hogy ha ismerősbe botlanál, tudj vele társalogni.

A szerző Csiák Katalin, a Central Médiaakadémia hallgatója.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X