Főoldal > EGÉSZSÉG > A tél fűszere: szegfűszeg

A tél fűszere: szegfűszeg

egészségfogyásfűszerszegfűszegtéli fűszerzsírégetés
0

Írta:

A világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszerének számít a szegfűszeg, amely kihagyhatatlan ízesítője télen a forralt bornak. Nevét a szögre emlékeztető alakjáról kapta, de tudd meg azt is, hogy mennyi hasznos tulajdonsága van.

Aranyban mért érték

Arab közvetítéssel már az ókori rómaiak konyhájában is megtalálható volt ez az aromás, illatos fűszer. A frissítő jellege mellett Kínában attól vált népszerűvé, hogy felfedezték: afrodiziákumként is hasznosítható. A középkorban a szerecsendióval együtt a szegfűszeg számított az egyik legértékesebb és legritkább fűszernek Európában, az aranynál is értékesebb volt. A 18. századra már igen sok helyen termesztettek szegfűszeget, így a nagy kínálatnak köszönhetően a fűszer ára kezdett csökkenni, és szép lassan minden háztartásban elérhetővé vált.

, Image: 3087395, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Foodfolio

Aranyban mért gyógyerő

A szegfűszeg gyógyászati felhasználása majdhogynem olyan régi, mint a fűszer eredete. Hamar felfedezték jótékony tulajdonságait. Köszönhető ez annak, hogy a szárított rügy nagyjából 20 százalékát kitevő eugenol olaj baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Így rengeteg betegségre alkalmazták az évszázadok során és használják mind a mai napig. Fertőtlenít, fájdalmat csillapít, emésztést serkent, jó a gyomor- és bélbántalmak ellen, és a nehezen gyógyuló sebekre is hatásos. Sőt, ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére is kiválóan alkalmas. A szegfűszeg illóolaja felfrissíti a szellemet, kellemes keleties illata miatt segít felülemelkedni a mindennapi problémákon, elűzi a stresszt, és megújult energiával látja el a szervezetet.

Aranyban mért felhasználás

Leggyakrabban egészben, de néha őrölt formában is megtalálható a fűszer, mely se így, se úgy nem veszít a jótékony erejéből. A sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg jól illik a szárnyasokhoz, de a zöldségekhez is. A sütőtöknek kifejezetten jót tesz a fűszer aromája, és együttes hatásuk még hatékonyabb a szervezet számára. Sőt, sok fűszerkeveréknek is alapanyaga, például: a currynek, és kínai öt fűszer-keveréknek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X