Főoldal > EGÉSZSÉG > Aszpirinnel a rák ellen

Aszpirinnel a rák ellen

aszpirinegészséggyógyszergyógyulásrákrákmegelőzés
0

Írta:

Három brit kutató arra a következtetésre jutott a vizsgálataik során, hogy a naponta kis dózisban szedett aszpirin segít megelőzni a rák kialakulását, sőt még a meglévő daganat szétterjedését is. De mitől ilyen jó, és mi egyáltalán az aszpirin?

Értékes hatóanyag

Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. 1899. március 6-án szabadalmaztatták az aszpirint, és ezzel nemcsak az első iparilag gyártott gyógyszer volt, hanem a mai napig is a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozik.

Gátolja, amit kell

Az acetilszalicilsav különös módon, úgy fejti ki hatását, hogy gátolja a gyulladás-, fájdalom- és lázkeltő anyagok képződéséért felelős enzimet. Kutatók később rájöttek, hogy ennek az enzimnek két típusa is létezik. Az acetilszalicilsav viszont nem tesz különbséget e két, egymástól alig különböző enzim között, mindkettőt bénítja.

A brit tudósok és eredményeik

Az Oxfordi Egyetem és az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatói Dr. Peter M. Rothwell neurológus professzor vezetésével 51 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek az aszpirin szerepét vizsgálták a rák megelőzésében. Persze, ezek nem egyik napról a másikra történtek, több tíz évnyi munkáról van szó. Mostani elemzésükben azonban arra jutottak, hogy már háromévi aszpirinszedés is jelentős előnyt nyújt a rák elleni védelemben, ráadásul a meglévő daganat áttétképzését is gátolhatja a szer.

26499368 - macro shot of white aspirin pill on white

Az aszpirin napi alkalmazását jelenleg olyan betegeknek ajánlják, akik szívrohamon vagy agyérgörcsön estek át, hogy megelőzzék az állapot megismétlődését. Az aszpirin a kutatók szerint a vérlemezkék gátlása révén dolgozhat a rák ellen. A vérlemezkék elősegítik az alvadást, és a daganatos sejtek terjedését is elősegítik.

Kell az óvatosság

Ha túl gyakran, túl sok acetilszalicilsavat vagy más szalicilát-származékot veszel be, az szalicilát-mérgezéshez vezethet! Hasonlóképpen tilos acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert szedni azoknak, akik tudják, hogy szalicilát-túlérzékenységben szenvednek. Asztmás betegeknél a szalicilsav származékok és más gyulladáscsökkentők asztmás rohamot provokálhatnak. Terhesség esetén szintén nem ajánlott ezt szedni, és szoptatás alatt is megfontolandó az alkalmazása. 12 évesnél fiatalabb gyermeknek sem szabad aszpirint adni, mert az acetilszalicilsav ebben a korban Reye-szindrómát okozhat, ami egy életveszélyes kórkép lehet, gyulladást, duzzanatot okoz az agyban és elfajulást a májban!
A kutatások többsége azt is kimutatta, hogy a védőhatás csak 10 év elteltével jelentkezik. Egy biztos, az aszpirinkúra esetleges alkalmazását minden esetben csak személyre szabottan, orvosi felügyelet mellett szabad választani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X