Főoldal > EGÉSZSÉG > Hidegben sem normális, ha állandóan fázol

Hidegben sem normális, ha állandóan fázol

betegségegészségfázikhideghőmérsékletpajzsmirigytél
0

Írta:

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten.

A fagyoskodóknak érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy-funkciókat, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy-alulműködésre utalhat ‒ mutatott rá Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Hidegben sem normális állandóan fázni

A téli hónapokban sok esetben 0 fok alá csökken a kinti hőmérséklet, ezért a meleg, réteges öltözködés elengedhetetlen a betegségek elkerülése céljából, valamint azért, hogy még egy rövid séta alkalmával se kelljen dideregni. Persze, ha valaki hosszabb időt tölt a mínuszokban, akkor egy idő után természetes, hogy elkezd fázni – pláne ha közben nem mozog ‒, ám ha a megfelelő ruházat ellenére nap mint nap reszket a hidegtől, és még az otthon melegében is a több réteg ruhában érzi komfortosan magát, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a problémát, ugyanis betegség is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a csökkent hidegtűrés hátterében

Sokan csupán alkati sajátosságnak fogják fel a csökkent hidegtűrést, és belenyugszanak, hogy bizony számukra a tél kész szenvedés. Pedig sok esetben pajzsmirigy-alulműködés okozhatja a panaszt.

A pajzsmirigy-alulműködés igen sok embert érint, és sajnos nagy számban vannak azok is, akiknél bár fennáll a hormonzavar, nem tudnak betegségükről. Ennek oka, hogy legtöbbször igen általános tüneteket produkál (pl. túlsúly, menstruációs zavar, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, székrekedés). Érdemes tudni, hogy az állapot olykor csökkent hidegtűréssel is jár – mondja Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigy ugyanis részt vesz a test hőszabályozásában, hiszen a szerv elsődlegesen az anyagcsere folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagnál jobban kezd el fázni, ráadásul az alap testhője is alacsonyabb lesz, valamint a végtagjai is hideggé válnak.

Egyszerű vérvétellel megállapítható a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése nagy jelentőséggel bír, hiszen az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (pl. meddőség, vetélés). Éppen ezért, amennyiben valakiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, fontos, hogy vérvétel útján megbizonyosodjon TSH, T4, T3 és ATPO szintjéről, amelyek alapján a betegség diagnosztizálható.

Gyógyszeres kezeléssel – vagyis a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlásával ‒ a panaszok rövid időn belül megszűnhetnek, így a téli hónapokban is jól érezheti magát az érintett, és akár szabadtéri programokra is bátran vállalkozhat ‒ hangsúlyozta a pajzsmirigy-specialista.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X