Főoldal > EGÉSZSÉG > Egy fogorvosi vizit segíthet feltárni betegségeink valódi okát

Egy fogorvosi vizit segíthet feltárni betegségeink valódi okát

betegségegészségfogfogászatfogorvosszájüregvizsgálat
0

Írta:

Gondoltuk volna valaha, hogy a májproblémát egy rossz fog is okozhatja? Egy közelmúltban megjelent tanulmány rámutat a szájüregi gyulladások és a belső szerveink megbetegedése közötti kapcsolatra.

 

Amennyiben probléma van a fogunkkal és nem fordulunk időben fogorvoshoz, a fogászati komplikációk mellett további súlyos belgyógyászati betegségek kialakulását is kockáztatjuk. Vizsgálatok igazolják, hogy egyes belső szervek gyulladása és egyéb súlyos betegsége is kialakulhat csupán egyetlen rossz fog következtében. Tudósok megállapították, hogy a fog gyulladása tovább terjedhet más szervekre, a test más területein okozva elváltozásokat. Az eddigi kutatások kapcsolatot mutattak ki a fog gyulladásos betegségei, és a tüdő, a máj és a szív között. Ezek mellett talán a legismertebb kapcsolat a szájüregi, valamint az ízületi gyulladások közötti kapcsolat.

A fogak és belső szerveink közötti kapcsolat már régóta ismert. Hippocrates például már a Kr. előtti 5. században törekedett a fog eredetű gyulladások csökkentésére az ízületi fájdalmak kezelése során. A fogágygyulladás, mint gyulladásos alapbetegség összefüggésbe hozható a szív koszorúsereinek betegségével, szívizom infarktussal, cukorbetegséggel valamint légzőrendszeri betegségekkel. A szájüregben, az íny gyulladását okozó baktériumok képesek testünk távoli részeiben direkt vagy indirekt módon gyulladást kiváltani. Szóval, ha nem érezzük túl jól magunkat, ideje meglátogatni a fogorvost is.

„A 3M azt javasolja az orvosoknak, hogy mielőtt sebészi vagy egyéb komolyabb beavatkozást végeznek pácienseiken küldjék el őket egy teljes körű fogászati vizsgálatra. A Szájápolás Világnapja, március 20-a alkalmából azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne becsüljék alá a szűrővizsgálatok és a megelőzés jelentőségét, és látogassák meg fogorvosukat legalább évente egyszer. A megfelelő fogászati megelőzésnek köszönhetően sokkal súlyosabb további betegségek is elkerülhetők. Ne vegyük könnyedén a szájhigiénia kérdését!” – tanácsolja Martin Holub, a 3M közép-európai régiójának Egészségügyi Üzletágvezetője.

Forrás: 3M


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X