Főoldal > EGÉSZSÉG > Elképesztő, mi mindenre jó a ginzeng!

Elképesztő, mi mindenre jó a ginzeng!

agybetegségegészségfogyásginzenggyógyulásimmunrendszertest
0

Írta:

Hallottál már itt-ott, reklámokban a ginzeng erejéről, de sosem tudtad megfejteni, hogy mire használd? Eláruljuk! Ha fogyni szeretnél vagy csak plusz energiára van szükséged, akkor ez a több mint 400 éves növény a megoldás.

 

Mindent gyógyít, de lassan nő

A ginzeng (de ginsengnek is írják) egy húsos gyökerű növény, amely csak hűvös, árnyékos helyen terem. Másik neve a panax, azaz „mindent gyógyító”. Ezt a tulajdonságát a kínai gyógyászat nagyon is tartja. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav és peptidek.

Vitaminok közül az A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin is megtalálható benne, valamint folsavat, mangánt és cinket is tartalmaz. Kelet-Ázsiában, főleg Kínában és Koreában termesztik, évekig. A ginzeng gyökér ugyanis csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen leszüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat, ezt általában porrá őrlik, és ezek kerülnek a gyógynövényboltokba.

Rengeteg módon alkalmazható

A hagyományos kínai orvoslásban az életenergia felélesztésére használják a ginzenget. A középkorúak és idősek a melegítő erejét használják ki, főleg télen, a zord időben. A fiatalabbak a potenciálnövelésnél vetik be, míg a nők leginkább a diéták és életvitelbeli változtatások előtt használják a ginzenget.

Alkalmazzák fáradtság és étvágytalanság ellen. Erősíti az immunrendszert és javítja az emlékezőtehetséget. A ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. Antioxidáns hatással is rendelkezik, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében is.

Fontos azonban tudni, hogy influenza, vagy megfázás kezelésére nem alkalmazható, ugyanis beteg állapotban nem az immunrendszert erősíti, hanem a benned lappangó betegséget! Vagyis ginzenghez csak akkor nyúlj, ha egészséges vagy!

ginzeng2.jpg ()

Koffein helyett, de nem mellette!

Tudni kell, hogy finoman és fokozatosan élénkít is, de nem olyan hirtelen és nagy erővel, mint a koffein. A ginzenggel nem érhető el a hirtelen felfrissülés, amit egy kávé el tud érni. Fokozatosan kell használni, először csak kis mennyiségben, figyelve a test reakcióját. Hetekig, hónapokig tarthat a kúra, de 10 hétnél soha ne legyen több, mert ekkor már mellékhatások is jelentkezhetnek. A koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata.

Libidó fel, súly le!

Népszerű, mert olyan, nem is titkolt tulajdonsága van mely szerint fokozza a szexuális vágyat és a teljesítőképességet. Hat a hormonháztartásra és a vérkeringésre; a potencia és a vágy pedig mind a kettővel szoros kapcsolatban áll.  Libidó-, és anyagcsere fokozó tulajdonságaira pedig ugyanez igaz, mint az élénkítő szerepére. Ha azt szeretnéd elérni, hogy az anyagcseréd felgyorsuljon a normális szintre, vagy hogy nemi vágyad visszatérjen, akkor csak lépésről lépésre, napról napra lehet várni az eredményt, és nem azonnal! A ginzeng készítmények alkalmazását nem javasolják terhesség vagy szoptatás alatt, valamint magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X