Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 aktív tipp a munka közbeni frissességért

7 aktív tipp a munka közbeni frissességért

aktivitásegészségenergiaétkezésfáradtságfrissességmunka
0

Írta:

Kint hét ágra süt a nap és virul a természet, de minket a négy fal között vár az egész napos munka? Van rá mód, hogy az irodában is frissek maradjunk és megelőzzük az ólmos fáradtságot. Nézd meg aktív tippjeinket!

1. Induljunk sportosan

Megalapozhatja a napunkat, ha már az irodába menet tudatosan az aktív utat választjuk. Aki teheti, pattanjon bringára vagy tegyen meg legalább egy megállónyi távot gyalogosan. „Nehezíthetjük” is a feladatot, ha percenként átlépünk, megkerülünk egy-egy képzeletbeli akadályt.

2. Lépcsőzzünk

Használjuk a lépcsőt a lift helyett. A lépcsőzés rengeteg izmot megmozgat, hétszer nagyobb erőkifejtésre ösztönözve a testünket, mint a sétálás. Még az első lépcsőfok megtétele előtt vegyünk pár mély lélegzetet, orron be, szájon át kifújva, így jut elég oxigén a tüdőnkbe.

3. Pihenjünk aktívan

Akármennyire is szorít az idő, iktassunk be óránként pár perc frissítő pihenőt. Álljunk fel a székünkből, sétáljunk, lépcsőzzünk, de mozgassuk át a testünk mellett az elménket is: fedezzünk fel új helyeket az irodában, közlekedjünk a megszokottól eltérő útvonalon. Ezalatt koncentráljunk csak a jelenre és a felfedezés örömére.

4. Igyunk eleget

Folyamatosan pótoljuk a folyadékot napközben, ezzel számos élettani problémát – például a kiszáradást, fejfájást – megelőzhetjük. Válasszunk nagyobb energia-, de lehetőleg minimális cukor és főleg kevés mesterséges hozzáadottanyag-tartalmú italt, amely aktivizál, de nem terheli a szervezetet káros elemekkel. B6- és C-vitamin tartalma mellett az új frissítő egzotikus citrom íze miatt is dönthetünk a D24 mellett, amelyet számos sportoló is szívesen választ.

5. Élvezzük a napfényt

Vizsgáljuk meg, milyen fényhatásnak vagyunk kitéve. A nap ultraibolya fénye szabályozza a vérkeringést, ami az oxigént és a tápanyagokat szállítja, valamint a boldogsághoz kapcsolódó hormon, a szerotonin termelődését is segíti. Húzzuk el a függönyöket, rolókat, tárjuk ki az ablakot. Néhány percre fordítsuk a napfény felé az arcunkat, közben nyújtózkodjunk hatalmasat.

47407950 - pretty blonde listening to music on couch at home in the living room

6. Hallgassunk zenét

A zene – különösen, ha kedvenc számainkról van szó – olyan inger, amely segít az agy számára a dopamin felszabadításában, amely az agy öröm és jutalom rendszerére, valamint az érzelmi válaszokra és a motivációra hat.

7. Frissüljünk illatokkal

Az intenzív citrusos illat már önmagában is felpezsdíti az agyat és növeli a kreativitást. Használhatunk illóolajat frissítésként, de még jobb, ha élő növénnyel érjük el a hatást, amely fel is vidítja az embert. Válasszunk az aromás fűszernövények közül, mint a citromfű, a citrom kakukkfű, a citrom illatú bazsalikom vagy a menta. A levelekkel ráadásul az italunkat, szendvicsünket is ízesíthetjük.

Forrás: Humantelex


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X