Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 meglepő tény asztmáról és szezonális allergiáról 

5 meglepő tény asztmáról és szezonális allergiáról 

allergiaasztmabetegséggyógyszergyógyuláspollenterápiavirágpor
0

Írta:

 
Hogyan befolyásolja az időjárás a tüneteket? Meglephetjük-e virágcsokorral allergiás ismerősünket? Miért tart egyre tovább a pollenszezon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, szakértőnk segítségével. 

A pollenek a legnagyobb utazók 

Aki allergiás a parlagfűre, számolnia kell azzal, hogy sem a vidéki sem pedig a nagyvárosi környezet nem nyújt biztonságot a növény pollenjei ellen. Ha nem látunk a közelben elhanyagolt, parlagfüves területeket, akkor azt gondolhatjuk, hogy fellélegezhetünk, pedig ez sajnos nincs így – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű pollenek ugyanis akár többszáz kilométert is képesek a széllel megtenni, ez a képessége segítette abban, hogy az I. világháború idejére tehető megjelenését követően gyorsan elterjedjen hazánk területén.

Bátran vegyen virágcsokrot allergiás ismerősének! 

Tavasszal-nyár elején sok növény virágba borul, a színkavalkádban pedig könnyen gyanúba keverednek egyébként teljesen ártalmatlan, színes virágok is. Ha valakinek ebben az időszakban allergiás tünetei vannak, azt sokkal inkább okozzák a füvek, fák vagy gyomok, mint a különböző, vágott virágként, ajándékként is kedvelt virágfajok. Allergiásként egyébként a szélbeporzású fajoktól kell inkább óvakodnunk, ezek ugyanis jóval nagyobb mennyiségben bocsátanak polleneket a levegőbe, mint az illatukkal, vagy színes virágzatukkal a figyelmet magukra felhívó növényfajok, melyek beporzását rovarok végzik. Azért nem árt az óvatosság, mert sok asztmás beteget az erős illatok –  így erős virágillat is irritálhat és tünetet válthat ki, de ez nem allergiás eredetű. Aki ebben érintett, erős illatú virágot ne tartson tartósan zárt légtérben – teszi hozzá dr. Potecz Györgyi.

Még tovább szenvedünk a pollenektől 

A klímaváltozás egyik kellemetlen velejárója, hogy az évszakok határai eltolódtak. Az utóbbi években észrevehettük, hogy egyre rövidebb az átmeneti időszak. A télből kilépve hirtelen köszönt ránk a tavasz, a gyors felmelegedés miatt a fák – egy időben több faj is – virágba borulnak, ontják magukból a polleneket. Emiatt tavasszal szinte egyik napról a másikra törnek ránk az erős allergiás tünetek. Nyár végén az enyhe idő is egyre tovább tart, amit rendszerint hirtelen, gyors lehűlés követ. Ez az elnyúló indián nyár főleg a parlagfű allergiásoknak megterhelő, az ő tüneteik akár október közepéig is erősek lehetnek.

allergia2.jpg ()

Az időjárás is befolyásolja az allergiás, asztmás tüneteket 

A légúti betegeknek az aktuális pollenjelentés mellett fontos figyelni az időjárás változásait is. Pollenallergiások számára a meleg, szeles napokra jobb szabadtéri programokat nem tervezni, mert a pollenkoncentráció ilyenkor a legmagasabb. A asztmás betegeknél a párás, esős időjárás és a magas légszennyezettség fokozhatja a panaszokat, de az asztmás rohamok száma nagy viharok idején is megemelkedhet.

A stressz rontja a tüneteket 

Mint minden betegségnél, úgy allergia és asztma esetén is felerősíti a tüneteket a stressz. Ha idegesek és feszültek vagyunk, a légzésünk felületesebbé, rövidebbé válik, ami egyik betegség esetén sem előnyös. Az erős stresszhatás asztmásoknál akár rohamot is provokálhat. A megerőltető, intenzív sírás, félelem vagy a harag is negatívan hat a betegek légzésére.

Mit tanácsol a szakember? 

– Utazás, szabadéri programok szervezése előtt mindig tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről és várható időjárásról. Programjainkat lehetőleg ezek figyelembe vételével szervezzük meg.
– Allergiások, asztmások számára ideális nyaralási helyszín a tengerpart, vagy a hegyvidék, ahol pollenmentes környezetben pihenhetnek.
– Ahhoz, hogy a vakáció valóban pihentető legyen, vigyük magunkkal a szükséges gyógyszereinket, hogy ne a tüneteink határozzák meg a nyaralás alatt a mindennapjainkat. Ne felejtsük el indulás előtt a szükséges mennyiséget felíratni kezelőorvosunkkal!
– Ha nem boldogulunk a stresszhelyzetek kezelésével, gyógytornász segítségével célzott légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk, amelyek segítségével – a gyógyszeres kezelést kiegészítve – a tüneteinket is kordában tarthatjuk.
– Ha úgy érezzük, hogy az allergiánk folyamatos alkalmazkodást kíván tőlünk és a gyógyszeres kezelés mellett sem élhetünk teljes életet, akkor érdemes elgondolkodni az allergén immunterápia lehetőségén. Ez a terápia tartósan képes megszüntetni az allergiát, akár 8-10 évre is. A kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal kell megkezdeni, így parlagfű allergia esetén erre még egy évet várni kell, de a nyírfa allergiások már ősz végén-tél elején elkezdhetik, hogy a következő szezont könnyebben viseljék.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X