Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 gyakori nyavalya, ami minden utazót érint

5 gyakori nyavalya, ami minden utazót érint

betegségegészségfertőzéshasmenésleégésnyaralásutazás
0

Írta:

A vakációdat percek alatt tönkreteheti egy csúnya fertőzés vagy betegség, ami külföldön még kellemetlenebb lehet, mint itthon. Hogy biztosan felkészülj a váratlan helyzetekre, összeszedtük neked a leggyakoribb nyavalyákat, amiken minden turista túlesik (legalább) egyszer.

1. Hasmenés

Talán az egyik legkellemetlenebb dolog, ami nyaraláskor történhet: ilyen esetben aligha tudod elhagyni a szállásod, ráadásul gondoskodnod kell az ásványi anyag pótlásról is, ezért ajánlott felkeresni egy helyi orvost. A hasmenést leginkább egy olyan folyadék/étel okozza, amihez a gyomrod nincsen hozzászokva. Ha külföldön pl. csapvízzel mosol fogat, akár ez is elég lehet egy pár napos hasmenéshez. A gyógyulást nem lehet siettetni, pár napig mindenképpen diétázni és pihenni kell, hogy a baktériumok távozni tudjanak a testedből.

2. Csípés

Vérszívó poloskák, szúnyogok, piócák, darazsak és még sorolhatnánk azokat a kis állatokat, amik apró termetük ellenére bizony komoly bajt is tudnak okozni – főleg, ha allergiás vagy rájuk! A poloskák miatt érdemes magaddal vinned egy könnyű anyagú, vízhatlan alvózsákot; a szúnyogcsípések elkerülése végett szúnyogriasztó sprayt ajánlunk, a piócák és a többi rovar ellen pedig hosszú ujjú védőruhával tudunk a legjobban védekezni. A parfümviselést kerüld, mert az illatanyagok vonzzák a rovarokat! Ha mégis megcsíptek, irány a doki!

Jó ha tudod! Európában a 20%-os DEET (N-dietil-meta-toluamid) vegyületet tartalmazó rovarriasztók védik meg a bőrödet a leginkább, míg az egzotikus országokban 50%-os DEET-ből álló sprayt vigyél magaddal!

3.  Leégés

A bárhol könnyű leégni, ha nem kened be magad naptejjel és a napon tartózkodsz délelőtt 11 és 3 óra között. A legtöbben érzik, ha túl sokat vannak a napon: ilyenkor fáradékonyabbak, álmosabbak és izzadékonyabbak az átlagnál, amihez izom-és fejfájdalom is társulhat. A leégést légkondicionált és lesötétített szobában, pihenéssel és hűvös borogatással lehet a leggyorsabban elmulasztani, ha viszont 30 perc múlva nem érzed jobban magad, azonnal keress fel egy orvost, mert lehet, hogy napszúrást kaptál!

20165384 - the word summer written with sunblock on the sunburnt back of a man who is sunbathing on the beach

4.  Hüvelyfertőzés

A kutatások kimutatták, hogy leginkább a tinik és a fiatal felnőttek hajlamosak a gombásodásra. A herpesz, a gonorrhoea és a chlamydia leggyakrabban szexuális úton terjedő fertőzés, azonban a nyilvános WC-kel sem árt vigyázni, ha külföldön vagy. Ha óvszer nélkül szeretkeztél, és égő, szúró, piros kis pontok jelennek meg a vénuszdombod tájékán, azonnal keress fel egy helyi nőgyógyászt! Ezen felül a hazatérésed után is látogasd meg a nőgyógyászodat, mert az ilyen fertőzéseket folyamatosan kontroll alatt kell tartani.

5.  Lábgomba

Külön pontot érdemel, hiszen nem szexuális betegség és nem is fertőzés: a lábgomba a sok gyaloglás, az izzadás és a meleg időjárás következménye is lehet. Hosszú túrázásra indulsz? Hiába a szuper sportcipő, a lábujjak könnyen kipállhatnak, ami következtében fehéres hólyagok, berepedezések és vöröses foltok is megjelenthetnek rajtuk. Ha tudod, hogy túrázni fogsz, mindenképpen vigyél magaddal lábgomba elleni krémet, ami megakadályozza láb izzadását és a gomba továbbterjedését! Amint vége a túrádnak, vedd le a cipőt és hagyd szabadon lélegezni a bőröd!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X