Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 fontos tény, amit tudnod kell a HPV-ről

8 fontos tény, amit tudnod kell a HPV-ről

betegségfertőzésgyógyulásHPVhüvelynemi betegségszexvírus
0

Írta:

A HPV sajnos egyre gyakoribb, épp ezért érdemes róla minél többet tudnod!

1. Szexuális úton terjedő betegség

Kezdjük az elejénél: a humán papillomavírus (HPV) a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége. A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. Védekezni ellene oltással, óvszerrel, mikróbaölő szerek használatával és a szexuális élettől való tartózkodással lehet. 

2. Orálisan is el lehet kapni

A HPV orális szex-szel is továbbterjedhet, sőt, szülésnél az anya is megfertőzheti a kisbaba szájnyálkahártyáját. Egy friss brit kutatás szerint a fertőzött nők 12%-a úgy kapta el a HPV-t, hogy nem volt szexuális, csak orális kapcsolata!

3. A legtöbb nő fertőzött

Nagy rá az esély, hogy legalább egyszer elkapd a HPV-t: az Amerikai Kórmegelőzési Intézet (CDC) kimutatta, hogy a szexuálisan aktív nők 80%-a 50 évig koráig elkapja a fertőzés valamelyik fajtáját. De ne aggódj! Ezek többsége ártalmatlan, és úgy megy, ahogy jön.

4. A férfiak is elkaphatják

Sokan azt hiszik, hogy csak „a nők vírusa”, mivel a méhnyakrák-ot 99%-ban a HPV okozza, azonban a férfiak is lehetnek fertőzöttek. Az amerikai Kórmegelőzési Intézet szerint (CDC) minden második szexuálisan aktív férfi túlesik a HPV valamelyik fajtáján, melyek többsége bár tünetmentes, a rákos betegségek ugyanúgy előfordulhatnak rajtuk, mint a nőkön.

61964219 - hpv vaccination

5. A herpeszhez is hasonlítják

A HPV sok módon hasonlít a genitális, azaz a nemi herpeszhez: mindegyik gyógyíthatatlan, de gyógyszerekkel kezelhetőek; tüneteik alig vannak, mégis sok nőt érintenek. A felmérések szerint mindkét vírust csak a fertőzöttek 40%-a észleli magán. Az egyetlen különbség a kettő között, hogy a HPV a nők és a férfiak körében is rákot okozhat.

6. Évenkénti szűrése erősen ajánlott

A HPV vírusok 95%-a nem okoz semmilyen problémát vagy tünetet! A fertőzöttséget nem mindig lehet észrevenni, ezért a nemi élet megkezdésekor évente ajánlott szűrésre járni.

7. A szűrés fájdalommentes és rövid

Viszonylag rövid (kb. 5 perc) és fájdalmatlan beavatkozás a szűrés, amikor sejtmintát vesznek a méhből. A kenetet továbbküldik a citológiai laboratóriumba, ahol rákos, illetve rákra utaló sejteket keresnek. A HPV-t automatikusan nem szűrik, de gyanú esetén külön HPV vizsgálattal tudják megmondani a fertőzés pontos típusát.

8. Az óvszer nem véd meg a HPV-től

Bár a hímvesszőt lefedi, a HPV az egész nemi szerven is megtalálható: a kondom tehát nem véd meg a fertőzéstől! A HPV elleni védőoltások viszont 99,9%-os védettséget nyújtanak a vírussal szemben. Ha új partnered van, mi mégis azt ajánljuk, hogy az együttlét előtt mindketten menjetek el szűrésre!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X