Főoldal > EGÉSZSÉG > Honnan tudjuk, hogy baj van az anyajegyünkkel?

Honnan tudjuk, hogy baj van az anyajegyünkkel?

anyajegybőrbőrdaganatbőrgyógyászbőrrákegészségmelanoma
0

Írta:

Hazánkban is egyre több alkalommal diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozásokat a bőrgyógyászok, ami a megváltozott napozási szokásokkal, illetve a Földre jutó UV-sugarak mennyiségével és minőségével hozható összefüggésbe.

Fontos, hogy otthon is tartsunk rendszeresen önvizsgálatot, és évente egyszer menjünk el melanoma szűrésre – ajánlja Dr. Smolcz Katalin, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Az anyajegyeinket otthon is javasolt rendszeresen átnézni, de a biztonság kedvéért ajánlott évente egyszer eljutni bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkóppal átvizsgálja a testünket. “A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és egy speciális nagyítóval történik, ami tízszeres nagyítással mutatja az anyajegy szerkezetét. A pácienst tetőről talpig átnézzük, beleértve a hajas fejbőrt és a hajlatokat, talpat, lábujjközöket. Amennyiben problémás eltérést találunk, további kezeléseket, vagy az anyajegy eltávolítását javasoljuk” – mondja Dr. Smolcz Katalin.

Így ellenőrizzük az anyajegyeket!

A bőrgyógyász szerint kiemelten fontos az önvizsgálat, tudnunk kell, hogy hol vannak és milyenek az anyajegyeink. “Létezik egy úgynevezett ABCD-szabály, aminek meg kell felelni az anyajegyeknek. Az A az asszimetriát jelöli, ami azt jelenti, hogy alakját és színét tekintve szimmetrikusnak kell lennie, a B, mint border, a szegély tulajdonságait taglalja, a C, mint color a színére utal. Gyanús, ha az anyajegy határa elmosódó, és nem éles, illetve a megváltozott szín sem jelent jót: átválthat részben vagy egészben sötétbarnára, lilára, kékre, rózsaszínre és akár fehérre is. A D, az átmérő, a nagyságát jelöli. Korábban az volt a szabály, hogy a 2-3 milliméter alatt nem beszélünk melanomáról, de ez sajnos már nem igaz, kisebbeknél is előfordulhat.”

A szakorvos elmondása alapján a normál anyajegy egyenletesen pigmentált, általában egyenletes, éles szegélyű, szimmetrikus, felületét tekintve sima vagy enyhén szemölcsös felszínű. “Mindenképp gyanúra ad okot, ha elkezd változni az anyajegy, tehát a színe, formája átalakul, vagy ha hirtelen elkezd nőni, viszketni vagy vérezni. Ha változni kezd, vagy megsérül, el kell menni az orvoshoz” – mondja.

Nem csak rosszindulatú lehet

Melanoma már meglévő anyajegyen is megjelenhet, azonban sokkal gyakoribb jelenség, hogy újonnan eleve melanoma alakul ki – tehát nem az anyajegy változik át rosszindulatúan. Így azt is nyomon kell követnünk, hogy nem bukkan-e fel bármilyen új pigmentált elváltozás a bőrünkön. “Tinédzser kortól javasolt az évi egy szűrővizsgálat, gyerekeknél extra ritkán tapasztalható változás, de ha bármi furcsát látunk a bőrükön, meg kell azt mutatni egy bőrgyógyásznak” – mondja Dr. Smolcz Katalin.

Mivel a szemben is kialakulhat melanoma, szemészetre is érdemes elmenni a bőrgyógyászat mellett, nőknél pedig nőgyógyászati ellenőrzés is javasolt. “Érdemes megkérni a nőgyógyászt, hogy nézze át a hüvelyfalat, mert nagyritkán ott is előfordulhat. Ez ugyan extrém ritka esetben fordul elő, de nem csak a kültakarón jelentkezhet pigmentváltozás. Durván emelkedik világszerte a bőrdaganatok száma, érdemes rendszeresen szűrésre járni. Az ózonréteg változásával olyan sugarak is elérik a Földet, melyek eddig nem, fokozottan kell figyelni a bőrünkre.  A melanomán kívül más elváltozások is összefüggésben vannak a napsugárzás hatásával, ezeket ugyanúgy szűrjük a vizsgálat során” – hangsúlyozza a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X