Főoldal > EGÉSZSÉG > Vizsgáltasd meg anyajegyeidet!

Vizsgáltasd meg anyajegyeidet!

anyajegyanyajegyszűrésanyajegyvizsgálatbőrbőrrákegészségmelanomamelanomaszűrésrákszűrés
0

Írta:

Szinte minden ember testén előfordul legalább egy-két anyajegy, és vannak olyanok, akiken több mint 100 ilyen kis fekete-barna pötty van.  Bármelyik csoportba is tartozol, érdemes rendszeresen figyelned a testeden lévő pöttyöket, sőt, évente bőrgyógyászati anyajegy-szűrővizsgálaton is részt venned.

Az anyajegyeket azért érdemes figyelni, mert sajnos ezekből alakulhat ki a melanoma, egy rosszindulatú daganatos betegség. A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki – ezek a pigmentsejtek adják a bőrünk, hajunk, szemünk és az anyajegyeink színét. A melanoma akkor keletkezik, ha ezek a sejtek  meghibásodnak, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezdenek. A fel nem ismert melanomába akár bele is lehet halni!

Fontos tudni, hogy a bőrrák nem egyenlő a melanomával – de mindkettő ugyanolyan veszélyes. A bőrrák a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganata, a melanoma pedig a pigmenttermelő sejtekből alakul ki. A bőrrák viszonylag lassan növekszik, akár évekig fejlődhet problémamentesen, ezzel szemben a melanomára gyors és agresszív növekedés jellemző.

31416949 - skin examination with lot of moles

A korai melanoma kezdetben a megtévesztésig hasonlíthat egy anyajegyre. Intő jel lehet, ha olyan új, anyajegyszerű pöttyöt, foltot fedezel fel magadon, ami aszimmetrikus, a körvonala nem éles, hanem szabálytalan vagy elmosódott, vagy ha a színe nem egyenletes, hanem különböző színárnyalatok vannak benne. Az is gyanús, ha egy korábbi anyajegyed alakja, színe megváltozik, a mérete megnő, vagy éppen kisebb lesz, illetve, ha a pigmentfolt előemelkedik, vérzik vagy viszket. Ilyenkor érdemes azonnal bőrgyógyászhoz fordulni, hogy meg tudja vizsgálni az érintett anyajegyet, és szükség esetén megkezdhesse a kezelést, például eltávolíthassa a már beteg anyajegyet, esetleg megelőző eltávolítást javasoljon egy olyan anyajegyre, ami később problémás lehet.

Fontos, hogy ismerd, tudd, hogy a testeden hol vannak anyajegyek, pigmentfoltok, és ezeket rendszeresen figyeld, ellenőrizd, és ellenőriztesd. Bár az önvizsgálat is nagyon fontos, a legjobb, ha évente egyszer, mondjuk a téli időszakban időt szánsz arra, hogy szakorvoshoz is ellátogass, hiszen laikusként nem biztos, hogy felismered a melanoma korai jeleit. Azért jó a téli időszak, mert ilyenkor a bőr fehérebb, így könnyebb és jobb vizsgálni az anyajegyeket.

Többféle szűrési módszer létezik, amit a bőrgyógyász szakemberek végeznek. A legegyszerűbb a kézi dermatoszkóp, ami egy bőrre helyezhető, kézi mikroszkóp, mellyel 10-szeres nagyításban vizsgálható az anyajegy pillanatnyi állapota, és a vizsgáló orvos szakértelmétől és tapasztalatától függ, hogy esetleg észreveszi-e, ha gond van valamelyik anyajeggyel. Ennél precízebb módszer a videodermatoszkóp, ami egy számítógéppel összekapcsolt kamera, 30-40-szeres nagyításban látja az anyajegyet, és rögzíti azokat, de csak az orvos által szabálytalannak ítélteket, ezek kerülnek tárolásra, és később csak ezeket az anyajegyeket lehet „korábbi önmagukkal” összehasonlítani egy újabb vizsgálat során.

????????????????????????????????????

Ha kevés az anyajegyed, ezek a vizsgálatok is elegendőek lehetnek számodra, de ha sok a pigmentfoltod és biztosra szeretnél menni, akkor a teledermatoszkópia módszere a legjobb választás.

Érintettként – több mint 60 anyajegy található a testemen – én a teledermatoszkópiát választottam, a vizsgálatot a MelanomaMobilnál végeztettem el. Ez a legalaposabb szűrési módszer, a bőrgyógyász szakorvos a testemen lévő összes anyajegyet egyenként megnézte, megjelölte, majd egy speciális, kamerával egyenként lefényképezte. Az összes anyajegyemről készült kép bekerült egy adatbázisba, ahonnan 30-40-szeres nagyításban elemzik őket, a helyszíni orvos mellett egy másik orvos is megnézi az összes pöttyömet, erről kapok majd írásbeli értékelést. Egy év múlva pedig, amikor újabb kontrollra megyek, akkor az aktuálisan a bőrömről készített fotókat össze tudják hasonlítani a korábbi állapotban készült fotókkal. A melanoma már a legkorábbi stádiumában felismerhető a vizsgálatnak köszönhetően, mert már a legapróbb eltérést is képesek észrevenni az orvosok a precíz dokumentációnak köszönhetően.

43151069 - checking melanoma on a back of a man with magnifying glass

A vizsgálat gyors és fájdalommentes, tehát nem érdemes arra hivatkozni, hogy nincs rá idő, vagy – mindössze 15 percet kell rászánni az életünkből, az életünkért!

A bőrrák és a melanoma megelőzése és időben felismerése nagyon fontos, mert sajnos egyre gyakoribb ezek előfordulása. 2000 és 2014 között csaknem 30 ezer érintettet regisztráltak Magyarországon melanomával, és egyre növekszik azoknak a száma is, akik emiatt veszítik életüket. A rendszeres bőrvizsgálat és szűrés sokak életét megmenthetné – ezért is érdemes rászánni az időt, és évente ellenőriztetni magadat!

Forrás és vizsgálat: MelanomaMobil


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X