Főoldal > EGÉSZSÉG > Különleges rákmegelőző zöldség: az okra

Különleges rákmegelőző zöldség: az okra

antioxidánsegészséggyógynövényokrarákvitaminzöldség
0

Írta:

Okra, bámia, bhindi, gombó, quimbombó. Bármilyen hihetetlen ezek egy afrikai zöldségkülönlegesség elnevezései, ami már nálunk is egyre több helyen kapható. Mi, leginkább okraként ismerjük, de mit is tudhatunk róla?

Csak egy napig él

A szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeiként tartják számon. A Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik. Virága a csontfehértől a krémes sárgán át a pirosig terjed, középen egy mélyvöröses-lilás torokkal. Igazi különlegesség, hogy virága csak egy napig virít, a szirmok napnyugtakor elhervadnak. Nagy hőigényű és hosszú tenyészidejű növényként optimálisan tőlünk délebbre termeszthető, de már hazánkban is egyre többen próbálkoznak a megvalósításával.

61765929 - fresh okras on wood background

Rostdús és egészséges

Nagyon magas a rosttartalma, ennek köszönhetően segíti az emésztést, és biztosítja az egészséges bélmozgásokat. A rostdús étrendről kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat bizonyos típusú daganatos betegségek megelőzéséhez. Rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegség megelőzésében is segíthet, valamint gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, így a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat. Az okrában számos vitamin és ásványi anyag található, jelentős mennyiségben tartalmaz többek között folsavat, C- és K-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket.

Tárolása és felhasználása

Az okra termése apró (5-8 centis), enyhe ízű, halványzöld színű, ropogós külső héjú toktermés. Leginkább az éretlen paprikára hasonlít. Leszedve csak néhány napig tárolható, ezért ajánlott rögtön megfőzni. Érdemes tudni, hogy főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amely ételsűrítőként is felhasználható. Párolva és sütve salátaként vagy húspótlóként is ajánlott. Ha a piacon okrát találsz, figyelj arra, hogy ne a puha héjút vedd meg, mert az már valószínűleg ízetlen lesz.

Fo

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X