Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit jelent a keresztallergia, és miért olyan veszélyes?

Mit jelent a keresztallergia, és miért olyan veszélyes?

allergiaegészséggyümölcskeresztallergiaparlagfűallergiazöldség
0

Írta:

A parlagfűallergiás ember nyelve, torka viszkethet, ha uborkát, paradicsomot, dinnyét fogyaszt. A nyírfaallergiás ajka, nyelve megduzzadhat, ha almát vagy barackot eszik. Mi az összefüggés a parlagfű, a nyírfa és a gyümölcsök, zöldségek okozta allergiás tünetek között?

Ez a jelenség az úgynevezett orális allergia szindróma (OAS) képében jelentkezik, amely allergiás keresztreakció következtében jön létre. Ebben az esetben a szervezet azonosként ismeri fel a pollenben (pl. nyír), illetve a növényi eredetű ételben (pl. alma) található allergéneket, keresztallergiát okozva. Így jelentkezhetnek étel elfogyasztása közben a szájüregben allergiás tünetek (a szájnyálkahártya viszketésével, égő fájdalmával, az ajak, a nyelv, a szájpad, a garat hirtelen fellépő duzzanatával, de társulhat hozzá fülviszketés, súlyosabb esetben torokszorítás is) pollenallergiás, szénanáthás és/vagy asztmás betegnél.

A keresztallergia azért alakulhat ki, mert a különböző, gyakran távoli fajokból származó allergéneknek hasonló lehet a molekulamérete és térbeli szerkezete. Ezáltal a szervezet azonos allergénként ismeri fel őket, és ha az egyik molekula ellen már elindított allergiás típusú ellenanyag termelést, akkor azt a másik ellen is „megteheti”. Ez a folyamat játszódik le tehát a fent említett parlagfű és nyírfa pollenekre allergiás betegnél is.

Egyes keresztreagáló allergén molekulák hőlabilisak. Miért kell ezt tudni? Miért lehet ez jó nekünk Azért, mert ezek a molekulák a hő hatására elbomlanak és elveszítik az allergiát okozó tulajdonságukat. Ezeket az ételeket sült, főtt formában panasz nélkül lehet fogyasztani. A fenti példát folytatva: nyírfa-pollen allergia esetén a nyers alma kellemetlen tüneteket okozhat a szájüregben, a megfőzött almakompót vagy a megsült almáspite viszont nem.
A keresztreakciókról érdemes tudni azt is, hogy megzavarhatják a klasszikus allergiadiagnosztikai vizsgálatok eredményét, a specifikus IgE meghatározást és a Prick teszteket is. Így ezek a vizsgálatok nem mutatják ki mindig biztosan az allergiák valódi okát és a súlyosságát. Sok, esetleg nem valós, hanem keresztallergia miatt pozitív eredmény mögött állhat ez a jelenség.
Néhány példa az orális allergia szindrómát okozó keresztreakcióra:


Vannak súlyos tünetekkel- kiütéssel, gége ödémával, vérnyomáseséssel, eszméletvesztéssel – járó allergiaformák is őszibarack, alma, cseresznye, földimogyoró, törökmogyoró, szezámmag, szója fogyasztása során. Ezek lehetnek elsődleges allergiák vagy keresztreakciók is. Beazonosításuk nagyon fontos, melynek intézetünkben ma már a napi rutinban is alkalmazott, legújabb allergiadiagnosztikai módszere a molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD).

A CRD a klasszikus allergiavizsgálatok elvégzése után segít a pontos diagnózis és diéta meghatározásában, valamint az életveszélyes állapotok megelőzésében is az allergiás betegeinknél.

Szerzők: Dr. Molnár Katalin, bőrgyógyász, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, Dr. Ragó Zsuzsanna

kutatás-fejlesztési vezető, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Kép: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X