Főoldal > EGÉSZSÉG > Zsírsejtek, amik segítenek a fogyásban

Zsírsejtek, amik segítenek a fogyásban

anyagcserebarna zsírdiétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozástestzsírzsírégetés
0

Írta:

Most mindent megtudhatsz az úgynevezett barna zsírsejtekről, és arról, hogyan aktivizálhatod őket!

Minden fogyókúrázó álma, hogy lehetőleg minimálisra csökkentse a testzsír-százalékát. A zsírok egy csoportjától viszont nem érdemes megszabadulni, mivel ezek több szempontból is létfontosságúak szervezetünknek, sőt még a diétánkat is segítik.

A jó és a rossz zsírsejtek

Testünk zsírtömegét két fajta zsírsejt alkotja: a fehér (vagy sárga) és a barna zsírok. Előbbi felelős az elhízásért, mivel elraktározza a kalóriákat, míg utóbbiak inkább elégetik a őket. A barna zsírsejtek gondoskodnak ugyanis a hőháztartásunkról: ez a zsírszövet nagymértékű hőtermelésre képes, amihez a káros fehér zsírsejtek raktárait használja fel. Így ezek a jótékony zsírsejtek gyakorlatilag segítenek a zsírégetésben, sőt a makacs zsírlerakódások eltüntetésében is, mivel ezeket a fehér zsírsejtek okozzák.

Aktivizáld a barna zsírszöveted!

Rossz hír sajnos, hogy barna zsírsejtekből jóval kevesebb található a szervezetünkben, ráadásul mennyisége a korral együtt folyamatosan csökken. Felnőtteknél leginkább csak a nyaki területeken fordul elő, de a fehér-barna zsírszövet arányát a genetika is befolyásolja. A szerencsésebbek több barna zsírsejttel rendelkeznek, így akármennyit ehetnek, nem kell tartaniuk az elhízástól. De akkor se keseredj el, ha a genetikailag kevésbé szerencsések közé tartozol, mivel az alábbi trükkökkel feltuningolhatod a barna zsírsejt-készleted:

Vedd lejjebb a fűtést! – Mivel a barna zsírszövet a hőháztartásodért felelős, a legegyszerűbben úgy bírhatod őket munkára, ha csökkented a hőmérsékletet. Így gyakorlatilag rákényszeríted a tested, hogy folyamatosan fűtse magát – és persze égesse a kalóriákat.

milk2.jpg ()

Járj rendszeresen úszni vagy sportolj a szabadban! – Szintén a hőháztartásod miatt sokkal hatásosabb lesz az edzés, ha közben nem hagyod túlságosan felmelegedni a tested. Az úszás például tökéletes, hiszen a vízben nem fogsz felhevülni, de az is remek, ha minél többet sportolsz szabadtéren. (Persze télen kifejezetten sportruházatban, ami nem engedi, hogy kihűlj, viszont elvezeti az izzadtságot!)

Elő a tejtermékekkel! – A kutatások szerint a sok tej, sajt, joghurt, jó hatással van a barna zsírsejtekre, így lehetőleg naponta fogyassz ezekből. A zsíros, nehéz ételeket viszont kerüld, mert azok csak a fehér zsírsejtek lerakódását segítik elő, és minél nagyobb a káros zsírszövet mennyisége, annál lustábbak a barna zsírok.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X