Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 mód, hogy megelőzd a mellrák visszatérését

7 mód, hogy megelőzd a mellrák visszatérését

betegségegészségemlőrákgyógyulásmellmellrákrák
0

Írta:

A szakemberek még mindig nem tudják pontosan megmagyarázni, mitől alakul ki az emlőrák, és ha már egyszer sikerült túlélni, hogyan lép fel újra. A kutatások azonban elkezdtek azokkal az életmódbeli változtatásokra koncentrálni, amelyekkel csökkenthető a kockázat.

1. Mozogj!

A rendszeres, legalább heti 2 és fél óra testmozgás a legfontosabb életmódbeli tényezője, hogy a mellrák ne térjen vissza. Sajnos a nők ezt nem veszik túl komolyan, Amerikában a túlélők csupán 13%-a tartja be a szabályt. Tény, hogy nagyon nehéz felállni a kanapéról, miután a beteg minden energiáját a túlélésre fordította és őrülten fáradt. Viszont a mozgás csökkenti a gyulladást és a betegség visszatérésével összefüggő hormonszinteket, így ez a legjobb védekezés egy „második forduló” ellen.

2. Tartsd a súlyodat!

A súlycsökkenés, amely gyakran az egészséges életmódból fakad, nem kifejezetten kapcsolódik az emlőrák visszatérésének kockázatához. De orvosilag bizonyított, hogy a súlygyarapodás elkerülése és a helyes táplálkozás védelmet nyújt. Túlsúlyos és elhízott nők esetében nagyobb a betegség újbóli kialakulásának veszélye, mint azoknak a társaiknak, akik az egészséges testtömegüket fenntartják.

3. Ne igyál sokat!

Természetesen az alkoholról van szó. A mérsékelt fogyasztás hetente legfeljebb 3 vagy 4 pohár italt jelent, a mindennapi ivást el kell kerülni. Egy 2016-os tanulmány szerint azok a túlélők, akik több mint 1 italt ittak naponta, 28%-kal növelték a daganat kiújulásának esélyét.

4. Szedd be a gyógyszereidet!

Kritikus fontosságú, hogy a számodra felírt, megfelelő gyógyszereket be is vedd, így tudod a lehető legkisebbre csökkenteni egy újabb kór kockázatát. Az anti-ösztrogén tartalmú szerek és az aromatáz inhibitorok kifejezetten blokkolják a mellrák visszatérését. Sajnos azonban a mellékhatások és egyéb tényezők miatt sok nő abbahagyja a tabletták szedését, vagy nem az előírt módon alkalmazzák.

16436834 - girl with fruit lying on the grass

5. Szedj több C- és D-vitamint!

Bár a vitaminpótlás támogatására vonatkozó bizonyítékok nem olyan erősek, de egy felülvizsgálat kimutatta, hogy aki célirányos C-vitamin kiegészítést kap, csökkentheti a veszélyeket. Az alacsony D-vitamin szint is kötődik a rákhoz, így érdemes ezt is pótolni, még ha a kutatások egyelőre gyenge lábakon is állnak.

6. Változtasd meg az étkezési szokásaidat!

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a szakaszos böjt számos nagyszerű egészségügyi előnyökkel járhat. Egy 2016-os kutatás szerint azok az emlőrákos betegek, akik naponta legalább 13 órán át távol tartották magukat az ételtől, jelentős csökkenést mutattak a kiújulás kockázataival szemben azokkal a nőkkel szemben, akik ezt a szokást nem vezették be. A megvalósítás könnyebb, mint amilyennek hangzik. Este 8 után már ne egyél, így másnap reggel 9-kor már reggelizhetsz is.

7. Vesd be a zöld teát

Itt is hiányosak a kutatások, de tény, hogy azok a korai stádiumú emlőrákban szenvedő nők, akik sok zöld teát fogyasztanak, azaz 3 vagy több csészével naponta, jobban védettek a megismétlődés ellen, mint azok, akik egyáltalán nem isznak ilyet. Egy japán tanulmány azt is kimutatta, hogy a zöld tea-ivó nőknél a visszaesés kockázata 31%. Ez azt jelenti, hogy nem világos, hogy kifejezetten a tea nyújt-e a védelmet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X