Főoldal > MOZGÁS > Egyetlen percnyi mozgással a tökéletes alakért

Egyetlen percnyi mozgással a tökéletes alakért

alakformálásedzésfitneszfogyásintervallmozgássportsprint
0

Írta:

Egy friss kutatás során azt találták a kutatók, hogy egy 60 másodperces edzés ugyanolyan hatékony, mint egy 45 perces mérsékelt terhelésű fitnesz óra.

Na igen, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Tény azonban, hogy más friss kutatások szerint az igazán erős részeket tartalmazó edzés, mondjuk futás közben pár sprint, majd közte laza futás számos előnnyel bír: javítja az állóképességet, fokozza a zsírégetést, csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Egy új kutatás keretein belül azt akarták kutatni, az intervallumos edzés milyen előnyökkel jár a hagyományos, egy tempóban végzett edzéshez képest, a cél pedig az volt, hogy megtalálják a legrövidebb edzésidőt, ami még hatékonynak mondható.

A kutatás során az alanyokat 3 csoportba osztották: az első csoport tagjai szokásos módon éltek, edzés nélkül, a második csoport heti három alkalommal végzett közepes terhelésű 45 perces kerékpáros edzést, míg a harmadik csoport tagjai rövid intervallumos edzést végzett ugyancsak hetente 3 alkalommal.

A harmadik csoport tagjai 2 perces bemelegítő tekeréssel kezdtek, majd 20 másodpercen keresztül úgy tekertek, ahogy csak tudtak. Ezután 2 perc lassú pedálozás, majd ismét 20 mp maxon, majd újra 2 perc könnyű, 20 mp erős következett. Az edzésük összesen 10 percig tartott, de egy nagyon kemény edzésmunkát végeztek el ebben a 10 percben.

Az érdekesség azonban csak most következik: a 2. csoport tagjai, akik a közepes intenzitású 45 perces edzést végezték, majdnem azonos egészségbeli javulást értek el, mint a 3. csoport: javult az állóképességük, az izomzatuk százalékos aránya nőtt, az oxigénfelvételük és a keringésük jobb lett.

Ez azt jelenti, hogy a nagyon elfoglalt emberek számára is remek lehetőség az egészség megőrzésére, ha hetente pár alkalommal intenzív testmozgást végeznek. Az elfoglaltság nem lehet kifogás ezentúl, hiszen ez a heti 30 perc bárki életébe belefér.

Ha szereted a hosszú edzéseket, versenyre készülsz, akkor sem érdemes lemondani a gyors sprintek adta előnyökről. A hosszú edzésekbe is kiválóan beleillik pár gyorsabb rész, amivel kicsit megemelheted a pulzusod és az állóképességeden is javíthatsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X