Főoldal > MOZGÁS > Így legyél energikus és fókuszált az edzésen

Így legyél energikus és fókuszált az edzésen

edzésenergiafókuszmotivációmozgássport
0

Írta:

Ha szeretnél mindig jól teljesíteni, és hatékonyan edzeni, fogadd meg a tanácsokat!

Feliratkoztál egy csoportos TRX-re, elég korán érkeztél ahhoz, hogy kényelmesen átöltözz és bemelegíts, de hiába minden előkészület, az óra közepén azon kapod magad, hogy nincs több energiád. Ilyenkor kezdődik az öndiagnosztika: „oké, eleget csináltam, most már hazamehetek”. Ahelyett, hogy megfelelő kifogást találnál, miért hagyd abba az edzést, inkább készülj fel, hogy energikus és fókuszált lehess.

1. Aludj eleget előző este

Ha teheted, biztosíts magadnak minél nyugodtabb éjszakát az edzés előtti éjszaka. 8 óra alvás elegendő, hogy egész nap energikus maradj, és jól menjen a sport is.

2. Pörögj fel zenével

Ha saját magad végzed az edzést, akár futópados, akár súlyzós edzésről van szó a teremben, egy igazán gyors módja az energiaszinted fokozásának, ha valami jó zenét hallgatsz. Ha már unod az edzőtermi TV-t vagy zenét önmagában, találj ki magadnak hozzá gyakorlatokat. Például minden refrénre kicsit nyomd jobban, esetleg a reklámok alatt pihenj, közte pedig csináld a gyakorlatokat. Meglátod, sokkal gyorsabban el fog telni az edzés.

Fitness class stretching on exercise balls in studio at the gym, Image: 198579206, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Kezdj egy inspiráló beszéddel… magadnak

Amikor nagyon nincs kedved edzeni, sokat segíthet, ha kicsit elszámolsz magaddal. Állj a tükör elé, nézz bele és tisztázd magadban a célokat, okokat, amiért itt vagy, amiért jól akarsz ma teljesíteni. Próbáld meg végiggondolni, mi fog veled történni, milyen gyakorlatokat terveztél. Derítsd ki, miért nincs kedved edzeni. Ha csak lustaságról van szó, próbáld motiválni magad, ha nagyon nem megy, nézz meg egy motivációs videót, hátha segít.

4. Vigyél be energiát

Az is lehet, hogy egész egyszerűen azért nincs energiád, mert kifogyott az „üzemanyag”. Figyelj oda, mikor eszel utoljára edzés előtt. Persze az sem jó, ha telezabálod magad előtte, de ha nagyon éhes vagy, válassz egy energiaszeletet/energiagélt, ami már 15 perc alatt felszívódik, így szinte azonnal energiával lát el. Ha az óra közepén tör rád az éhség, 1-2 falatot nyugodtan ehetsz, de nem fog azonnal hatni, azzal légy tisztában.

5. Figyelj az edzőre

Ha eleget aludtál, ittál, ettél, még akkor is nagyon nehéz végig fókuszáltnak maradni. Ha órán vagy, próbálj meg minél jobban figyelni az edző utasításaira. Mit mondott? Milyen hangon mondta? Ez motivál téged? Érzel bármit is ezzel kapcsolatban? Próbálj válaszolni a kérdésekre, talán a választ is megleled, miért nehéz odatenned magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X