Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tünet, ami D-vitamin hiányra utal

7 tünet, ami D-vitamin hiányra utal

csontD-vitaminegészségkalciumnapfényvitamin
0

Írta:

A D-vitamin számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, többek közt azért felel, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontozatba, hogy az erős és ellenálló lehessen. De ennek a vitaminnak fontos szerep jut az immunrendszer, a sejtek egészsége és a rákos megbetegedések megelőzése során is.

Ha a szervezetedben nincs elegendő belőle, akkor bizonyos funkciók nem működnek megfelelően. De honnan tudhatod, hogy D-vitamin hiányos vagy? Megmutatjuk a 7 leggyakoribb tünetet.

1. Izomgyengeség és –fájdalom

Az izomgyengeség és izomfájdalom nagyon kellemetlen tünet, mely lehet enyhébb vagy súlyosabb. Eleinte a probléma talán fel sem tűnik, de az idő múlásával rosszabbodhatnak a tünetek. A D-vitamin fokozza az izom-összehúzódást, ezért a túl kevés D-vitamin miatt érzed nehezebbnek a mozgást.

2. Csökkent immunrendszeri működés

Az alacsony D-vitamin szint jelentősen befolyásolja az immunrendszer működését, mivel az immunsejtek sok D-vitamin receptort tartalmaznak. Egy japán kutatás szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a japán gyerekek influenzás megbetegedései és az alacsony D-vitamin szint között.

3. Hipertenzió

A hipertenzió, vagyis magas vérnyomás előfordulhat az alacsony D-vitamin szint kapcsán is. A vízvisszatartás és az artériák szűkülése egy peptidet hoz létre, ami növeli a magas vérnyomás kockázatát. A D-vitamin abban segít, hogy elnyomja a reakciót erre a peptidre, a vérnyomás kevésbé emelkedik meg.

4. Depresszió

A kutatók szerint az alacsony D-vitamin szint és depresszió között kapcsolat van, amely leginkább a szezonális affektív zavar (SAD) esetében mutatható ki. Egy kísérlet során a betegségben szenvedőknek D-vitamint adtak, akik a tüneteik (alvási zavarok, édesség utáni sóvárgás, letargia) javulásáról számoltak be.

59219886 - assorted vitamin d food

5. Bélbajok

A lisztérzékenység, Chron-betegség, gyulladásos bélbetegségek és egyéb gasztrointesztinális betegség befolyásolja a D-vitamin felszívódását, vagyis az ilyen betegséggel élő embereknek nagyobb eséllyel van D-vitamin hiányuk. Ezen kívül a túlsúlyos embereknek is oda kell figyelnie, mert a zsírban oldódó D-vitamin feloldódik, és nem tudja kifejteni élettani hatását.

6. Izzadékonyság

Igazán furcsa tünetnek látszik, de a tudósok megfigyelték, hogy azok az emberek, akik D-vitamin hiányban szenvednek, sokkal erősebben és többet izzadnak társaiknál. A különös összefüggés okait a kutatóknak még nem sikerült felfedezni, de az biztos, hogy a túlzott izzadékonyságot a vitamin hiánya is okozhatja.

7. Szívbetegség

Nagy a valószínűsége annak, hogy a D-vitamin hiánya és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között kapcsolat van. Számos orvos szerint a vitamin hiánya miatt fellépő koncentrált kalcium okozza a gondot az artériákban, mivel növeli a stroke és szívroham kockázatát.

Előzd meg a hiányt!

A D-vitamin fontos a szervezet számára, fontos, hogy odafigyelj a megfelelő bevitelre. A legjobban úgy tudod ezt megtenni, ha rendszeresen fogyasztasz frissen facsart narancslevet, minél több időt töltesz a napon és növényi tejeket fogyasztasz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X